Gepubliceerd op 30 mei 2023
Leestijd 10 min

Op woensdag 14 juni verandert Nederland weer in één grote speelplek. De nationale Buitenspeeldag trekt ieder jaar duizenden kinderen naar buiten, hun huizen uit, om samen lekker te spelen. Door buitenspelen komt er nieuwe energie vrij en door de frisse lucht krijgen de hersenen een gezonde boost. Piramide juicht spelend en bewegend leren toe en het is helemáál mooi als dit buiten kan! In deze blog geven we vijf tips om je spelactiviteiten naar buiten te brengen.

Buitenspelen betekent bewegen in de ruimte, en dat is fijn. Tikkertje spelen gaat immers veel beter op een groot grasveld dan in een krappe ruimte. Buiten krijgt het spel meer mogelijkheden en ontstaan er als vanzelf nieuwe, creatieve ideeën. De omgeving wordt makkelijker betrokken bij het spel, zoals de brede boomstam die je kunt gebruiken om de tikker voor te blijven, of dat lage muurtje waar je je mooi even achter kunt verstoppen. Zorg dus dat je, als het maar even kan, lekker naar buiten gaat om actief te zijn met de kinderen!

Gymmen in de frisse lucht

Kijk eens kritisch naar je bewegingslessen. Met een klein beetje moeite kun je die vaak naar buiten verplaatsen. Neem die ballen en hoepels dus gewoon mee de frisse lucht in.

De speeltoestellen op het plein en de speeltuin in de buurt kunnen ook geschikt zijn als vervanger van de speelzaal. Een doel verbinden aan een les is belangrijk, maar het is ook niet erg als de kinderen eens lekker vrij mogen spelen!

Buiten dansen

Hebben je kinderen een nieuw liedje geleerd, of zijn ze dol op een popliedje? Neem de muziek eens mee naar buiten en kijk wat er gebeurt! Geef zelf het goede voorbeeld door de tekst uit te beelden of gewoon lekker te dansen. Wist je trouwens dat je endorfine aanmaakt tijdens het dansen? Deze stof zorgt voor een geluksgevoel en is betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen. Dansen maakt dus écht gelukkig!

Windwaaiers

De Windwaaierkaartjes van Piramide bevatten talloze leuke opdrachtjes die om bewegend leren draaien. Ze zijn uitstekend buiten te gebruiken. Neem bijvoorbeeld het spelletje ‘Scheppenparcours’. Zet een parcours uit met een begin- en eindpunt. De route loopt via de boom, onder het klimrek door, over de rand van de zandbak. De kinderen volgen het parcours met een schep waar een pittenzak of balletje op ligt. Wie haalt de finish zonder dat de pittenzak valt?

Neem je project mee naar buiten

Welke activiteiten uit het lopende project kun je buiten doen? Dat zijn er vast meer dan je denkt. Het project Verkeer is natuurlijk geweldig om mee naar buiten te nemen! Tijdens de activiteit ‘Ga je mee?’ spelen de kinderen bijvoorbeeld passagiers die meegaan in het openbaar vervoer. De buschauffeur loopt met een stuur over het plein of andere speelplaats en neemt zijn of haar passagiers mee over zanderige weggetjes (zandbak) en door spannende tunnels (klimtoestellen). Na een rondje mag een ander kind de bestuurder zijn.

Buitenberoepen

Ken je iemand die een buitenberoep heeft, misschien wel een ouder uit je groep? Vraag dan eens of diegene langs wil komen om zijn of haar beroep samen met de kinderen uit te oefenen. De sportinstructeur begeleidt de kinderen bij het lopen van een hindernisparcours en de postbezorger met teveel pakketjes vraagt of de kinderen willen helpen met bezorgen. Met fietsen en stepjes worden de pakjes (genummerde kleine doosjes) afgeleverd in de juiste brievenbussen (genummerde grote dozen die zijn verspreid over het plein).

Over Piramide

Piramide is hét educatief programma voor het jonge kind. Wil jij meer weten over Piramide? Bezoek dan de website of schrijf je in voor het webinar.

Inschrijven webinar

Ook interessant voor jou