Wat er speelt in de wereld, speelt ook in jouw klas. Denk aan oorlog, klimaatverandering, racisme, religie, fakenews of pesten: maatschappelijke en gevoelige onderwerpen die bij leerlingen vragen en emoties kunnen oproepen. Hoe ga je hiermee om als leerkracht? Dit is niet altijd makkelijk.
Blink Wereld helpt je hierbij, met rijk lesmateriaal waarmee jouw leerlingen hun plek in de wereld ontdekken. Direct aan de slag? Hieronder geven we je de drie praktische tips om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken in de klas.
Jouw klaslokaal is bij uitstek een veilige plek om aandacht te besteden aan maatschappelijke thema’s. Het lesmateriaal van Blink Wereld helpt je daarbij. Met rijke thema’s worden leerlingen uitgedaagd om verbanden te leggen tussen hun eigen wereld en grotere maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid, globalisering of technologische ontwikkelingen.
Zo doen leerlingen kennis op, ontwikkelen ze vaardigheden én worden ze gestimuleerd om kritisch en nieuwsgierig naar de wereld te kijken. En jij werkt kerndoeldekkend aan wereldoriëntatie én burgerschap – vanaf groep 1 t/m 8.
AI-tools worden steeds beter. Hoe weet je straks nog wat echt is en wat niet? Met de gratis lesspecial ‘AI of niet’ leren kinderen hoe ze AI-beelden kunnen herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat AI vaak moeite heeft met het realistisch weergeven van mensenhanden?
In deze les worden jouw leerlingen echte AI-detectives. Hiermee breng je op een speelse manier het gesprek op gang over de vervagende grenzen tussen echt en nep.
Deze lesspecial is geschikt voor groep 7 en 8. De inhoud sluit aan bij wereldoriëntatie, digitale geletterdheid én lezen.
Sommige lessen vragen meer voorbereiding. Hoe bespreek je thema’s als oorlog of religie op zo’n manier dat jouw leerlingen zich veilig voelen om hun mening te geven? In het gratis webinar ‘Zo bespreek je maatschappelijke onderwerpen in de klas’ krijg je praktische handvatten. Je krijgt antwoord op vragen als:
Dit webinar is met name bedoeld voor leerkrachten die al werken met (of nieuwsgierig zijn naar) Blink Wereld of Blink Lezen.
Racisme en discriminatie zijn onderwerpen die je met zorg wilt bespreken in je klas. De gratis lesspecial Gekleurde wereld van Blink Wereld helpt je hierbij. Jouw leerlingen gaan in deze les op onderzoek uit: welke geschiedenis ging vooraf aan de demonstraties tegen racisme?
Ze leren over historische figuren als Rosa Parks, Malcolm X, Martin Luther King en Nelson Mandela – en worden uitgedaagd om na te denken over gelijkheid.
De inhoud sluit aan bij wereldoriëntatie én lezen, speciaal voor groep 7 en 8.
Benieuwd hoe je actuele thema’s bespreekt in de les? Maak nu vrijblijvend kennis met Blink Wereld, voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs.