Gepubliceerd op 26 oktober 2021 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 26 oktober 2021 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Beter leren door beweging!

Dat beweging belangrijk is voor je fysieke gezondheid en het helpt om je mentale gezondheid te verbeteren, wisten we al. Maar nu uit onderzoek blijkt dat je beter leert door beweging, hebben we nog een reden om meer te bewegen op school en de kinderopvang!

Hoeveel bewegen de kinderen in jouw groep?

De beweegrichtlijnen voor kinderen zijn minstens elke dag een uur matig intensief bewegen, minstens 3x per week spier- en botversterkende activiteiten, bijvoorbeeld sport. En meer bewegen is nog beter! Nauwelijks 50 procent van de kinderen in Nederland haalt deze beweegrichtlijn. En dat is verontrustend. We weten dat beweging belangrijk is om gezond te zijn en je fit te voelen. Een goede reden om meer aan beweging te doen op school of de kinderopvang!

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat beweging leidt tot betere leerprestaties. Je kunt je daar ook iets bij voorstellen. Na het sporten voel je je vaak weer fris en door een rondje wandelen kom je soms op allerlei ideeën. Dat komt doordat door beweging allerlei stofjes vrij komen, zoals endorfine en dopamine. Dopamine helpt je om je beter te concentreren. Daarnaast helpt beweging bij de doorbloeding van je hersenen. Een betere doorbloeding helpt bij de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en het maken van nieuwe verbindingen.

Steeds meer scholen en kinderdagverblijven erkennen het belang van beweging en bewegend leren. Maar hoe breng je bewegend leren in de praktijk? Hoe stimuleer je meer beweging in jouw groep? We geven je graag 2 tips!

Tip 1: Les Go – Bewegend Leren over Lengte

Met het pakket Bewegend leren over Lengte heb je direct 7 complete bewegend leeractiviteiten over lengte tot je beschikking met praktische instructievideo’s. Met deze leeractiviteiten werk je aan kerndoel 33: de kinderen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals lengte. De inhoud is gekoppeld aan leuke spellen waarbij de kinderen volop bewegen en tegelijkertijd leren!

De activiteiten zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 13 jaar.

Bestel het bewegend leren pakket ‘Les Go – Bewegend Leren over lengte’

Tip 2: Ouder-Workshop-Pakket ‘Bewegend leren’

Met het Ouder-Workshop-Pakket ‘Bewegend leren’ leer jij ouders hoe ze thuis oefenen met taal en rekenen op een vrolijke en ontspannen manier. Thuis oefenen met taal en rekenen is een goed idee! Maar hoe je dat op een leuke manier doet, is voor veel ouders niet duidelijk. Je stuurt de ouders naar huis met praktische tips, zodat ze thuis met vertrouwen aan de slag kunnen gaan.

Door gebruik te maken van principes van bewegend leren en spel kunnen de ouders op een luchtige manier taal en rekenen oefenen met hun kind.

Meer weten over het geven van onze Ouder-Workshops? Bekijk deze video.

Bestel het Ouder-Workshop-Pakket ‘Bewegend leren’