Gepubliceerd op 8 april 2020
Leestijd 3 min.

De Rolf groep brengt een vrolijke noot! Met deze lessenserie haal je de muziek in jouw groep! De lessen van deze lessenserie gaan over muziekinstrumenten, het symfonisch orkest en de dj. Door het gebruik van Augmented Reality (AR) plaats je een levensecht 3D model van een drumstel, cello of dj-set in jouw groep of op het speelplein. De kinderen kunnen rondom het AR model lopen en het van alle kanten bekijken. Op deze manier leren kinderen over een interessant onderwerp door middel van ervarend leren en bewegend leren!

We hebben drie complete AR lessen voor je klaarstaan die passen bij het thema ‘muziek’. De lessen bestaan uit drie onderdelen (kennen, ervaren en verwerken).

  • De lessen sluiten aan bij kerndoelen van het SLO.
  • Je ontvangt een handleiding met een duidelijke uitleg, zodat je eenvoudig een AR les kunt verzorgen.
  • De kinderen doen kennis op over het onderwerp door middel van een interactieve presentatie. Deze presentatie kunnen de kinderen zelfstandig doorlopen op hun laptop of tablet. Je kunt er ook voor kiezen om een boeiende boerderijles te geven via het digibord (tip: bijvoorbeeld tijdens een eetmoment).
  • De kinderen beleven het onderwerp in 3D via AR.
  • De kinderen verwerken de informatie door creatieve en speelse verwerkingsopdrachten.

Muziekinstrumenten (3 tot 7 jaar)

Muziek hoor je overal om je heen. Maar hoe wordt muziek gemaakt? Welke instrumenten hoor je in de muziek? Tijdens deze les maken de kinderen kennis met muziekinstrumenten uit een band (gitaar, keyboard en drumstel).

Tijdens het AR gedeelte van deze les kunnen de kinderen een drumstel bekijken van alle kanten. Ze kunnen er omheen lopen en de trommels en bekkens van dichtbij bekijken. Bij het drumstel vinden de kinderen muzieknoten, wanneer je op deze muzieknoten tikt, geeft een voice-over meer informatie over het drumstel!

Het symfonisch orkest (6 tot 10 jaar)

Een symfonisch orkest of symfonieorkest bestaat uit muzikanten die verschillende instrumenten bespelen. Er zijn blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en slagwerk. De partituur en de dirigent zorgen ervoor dat alle instrumenten samen een mooi muziekstuk maken.

Doordat deze les een onderdeel heeft met Augmented Reality kunnen de kinderen een cello van alle kanten kunnen bekijken en eromheen lopen. Rondom deze cello staan muzieknoten. Door op de muzieknoten te tikken, leren de kinderen via een voice-over meer over de onderdelen van de cello en kunnen ze een stukje bekende cello-muziek beluisteren.

De Dj (9 tot 13 jaar)

Een dj of Disk Jockey is een platendraaier. Hij kan plaatjes afspelen voor op de radio, maar een dj kan ook iemand zijn die zijn eigen muziek maakt of muziek mixt op een feest. Tegenwoordig komt daar geen plaat meer bij kijken, alles gaat digitaal via de laptop of USB stick. Elektronische muziek is overal om ons heen.

In de AR omgeving kunnen de kinderen zelf achter een draaitafel staan, het ziet er levensecht uit. De kinderen leren over de meng- en draaitafel. In de verwerkingsopdrachten gaan de kinderen aan de slag met elektronische muziek

Meer weten over onze AR lessen? Bekijk deze video.

AR muziekinstrumenten
AR het symfonich orkest
Augmanted reality lessen over muziek

AR les over muziekinstrumenten bestellen?

Klik hier

AR les het symfonisch orkest bestellen?

Klik hier

AR les over de Dj bestellen?

Klik hier