Gepubliceerd op 22 december 2021
Leestijd 5 min.

De afgelopen periode heeft Juf Ivette de lesmethode Bas in de klas in groep 2/3 uitgeprobeerd. In deze blog lees je haar ervaringen en waarom jij voor Bas in de klas moet kiezen.

Bas in de klas

Bas in de klas is de digitale en interactieve lesmethode voor peuters en kleuters. Het is een compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters. De materialen van Bas geven al jaren mogelijkheden om het onderwijs in groep 1 en 2, peuters, kleuters en NT2-kinderen in te richten.

Bas in de klas biedt een combinatie van digitaal en folio. Alles van Bas is beschikbaar in een online lesportaal. Daarnaast zijn er Bas-prentenboeken die de digitale les ondersteunen. 

Lees meer over de lesmethode Bas in de klas >

Juf Ivette
Juf Ivette
-
Leerkracht groep 2/3
"Jaren geleden kwam ik wel eens de praatplaten tegen tijdens het invallen, maar ik heb nooit geweten dat er nog zoveel meer 'achter' Bas zit. Ik heb nu de prentenboeken voorgelezen, gewerkt met de software en de praatplaten ingezet!"

1. Bas in de klas is zelfstandig te gebruiken

Er zijn diverse digitale spelletjes, op taal- én rekengebied, die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. De spelletjes worden heel duidelijk uitgelegd, dus kunnen vrij zelfstandig door de kinderen worden gespeeld op de iPad (of ieder ander device). Dit is erg fijn in een combinatieklas, waarbij je niet altijd je handen vrij hebt om een tijdje bij een kind te zitten als hij of zij vastloopt. Het fijne is ook dat er een speellimiet kan worden ingesteld en ook de reactietijd kun je handmatig aanpassen.

2. De resultaten bekijk je in het leerlingvolgsysteem

Natuurlijk zijn de resultaten ook in te zien. Daarvoor is het leerlingvolgsysteem.

3. Themalessen met aandacht voor alle SLO-doelen

Ook zijn er allerlei themalessen waarover gewerkt kan worden, zowel online als offline, rondom 9 verschillende thema’s. Hierbij is aandacht voor alle SLO-doelen, dus ook lessen rondom wetenschap & techniek én burgerschap. Verder staan hier aanvullende tips voor je themahoek en bijvoorbeeld extra prentenboeken. Heerlijk voor leerkrachten, want dat scheelt zelf weer zoekwerk!

4. Praatplaten en prentenboeken zijn breed inzetbaar

Bij ons staan de thema’s aan het begin van het schooljaar al vast, maar zelfs dan is Bas makkelijk toe te voegen. De praatplaten en prentenboeken zijn vrij algemeen, waardoor het altijd wel ergens bijpast. Zo werkte ik in de herfstperiode over De Winkelstraat, waarbij mijn groep de verantwoordelijkheid had over de dierenwinkel. De praatplaten over de kleding- en speelgoedwinkel werden met veel plezier bekeken en besproken. Toen we in de herfst appelmoes gingen maken met de hele klas, hebben we vooraf het prentenboek ‘Bas eet een appel’ samen gelezen.

5. Veel inspiratie per praatplaat

Het boek ‘Bas, ga je mee?’ vond ik ook erg prettig. Dit boek is het tweede deel uit de serie en bedoeld voor kleuters (maar zeker ook voor oudere NT2 kinderen!). In dit boek staan 16 grote praatplaten met situaties die passen bij de beleefwereld van jonge kinderen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de plaat over de kledingwinkel bekeken toen dit paste bij ons thema en ook de platen over de herfst werden goed bestudeerd. Bij dit boek hoort een handleiding met veel inspiratie per praatplaat: er staan verhalen in om voor te lezen, voorzien van goede vragen. Bij elke plaat horen ook liedjes, opzegversjes en taalspelletjes. Het boek met de platen is ongeveer op A3; een perfecte grootte voor de kleine kring dus.

Voor het geval je er met de hele klas aan de slag wil gaan, is er een oplossing: deze platen zitten namelijk ook in de software voor het digibord en hebben daar zelfs veel extra’s. Zo kun je er woorden bij (laten) typen, geluiden afspelen, zelf illustraties toevoegen, met een zoeklicht op zoek gaan, een printafdruk maken, etc.

Conclusie

Ik ben heel erg enthousiast! Vooral omdat de materialen en werkvormen zo divers zijn. Daarnaast zijn de illustraties erg mooi, nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik groot fan ben van Dagmar Stam. De combinatie tussen ‘offline en online’ maakt het ook erg aantrekkelijk en ik vind het ook handig dat het ook goed in te zetten is voor wat oudere NT2-leerlingen. Kortom, BAS is een aanrader!

Wil jij Bas ook in jouw klas?

Bekijk alle Bas in de klas producten in de webshop

Bekijk Bas in de klas in de webshop