Direct contact?
Maarten van Dijk
Neem contact op Maarten van Dijk Accountmanager
Neem contact op

Het schoolplein is een belangrijk onderdeel van een rijke speelleeromgeving. Een omgeving waar kinderen spelen, sporten, ontmoeten, ontspannen, ontdekken en vooral pleier maken. Ben je op zoek naar een schoolplein die pas bij jouw buitenspel visie? Wij denken graag met je mee!

buitenruimte

Een duurzaam plein

Iedereen maakt stappen in deze tijd naar een duurzame omgeving. Dus hoe je je speel- of schoolplein ook inricht, duurzaamheid is een belangrijke vereiste. Zo’n duurzaam schoolplein wordt ook wel een groen schoolplein of een groenblauw schoolplein genoemd. Je ziet ze steeds meer en dat is een uitstekende ontwikkeling. We gunnen onze kinderen immers de best mogelijke toekomst. Hoe ga jij je schoolplein verduurzamen?

Verschillende buitenruimtes en pleinen

Een buitenruimte/plein met groen om te spelen, te chillen, sporten of ontmoeten? Het past allemaal in het concept van een veilig en gezond plein. Bekijk de verschillende buitenruimtes hieronder.

Groene buitenruimte rond school en kinderopvang

Speelplaats VrienDD6Vroeger waren schoolpleinen vooral verharde terreinen waar nauwelijks groen te vinden was. Een duurzaam schoolplein is niet alleen mooier, het is ook nog eens beter voor het klimaat. Bovendien kan de ruimte rond je locatie kan veel meer zijn dan alleen een buitenspeelplaats:

  • Een groen of groenblauw schoolplein brengt kinderen dagelijks in contact te met de natuur.
  • Het nodigt kinderen uit om op onderzoek, bijvoorbeeld naar insecten, uit te gaan.
  • Je kan een groene buitenspeelplaats heel goed gebruiken voor educatie. Want buiten leren is leuker dan binnen; er mag meer gerommeld worden en er zijn meer mogelijkheden voor praktisch leren.
  • Door het schoolplein een groen karakter te geven, ontstaat er meer ruimte voor spelen, leren en ontdekken.
  • Het groene schoolplein kan hevige regens en extreme droogte aan.
  • Met water spelen is leuk en op hete dagen is een schaduwplekje onder een boom of pergola erg gewild.

Hoe integreer je deze verschillende functies? En hoe ga je dat allemaal bekostigen? VrienDD begeleidt het proces van A tot Z. En helpt bij zowel ontwerp, ontwikkeling en realisatie, als bij het in gang zetten van mogelijke financiële ondersteuning.

Het speelplein is voor iedereen

VrienDD2Een mooi plein alleen is niet genoeg om alle kinderen optimaal van het buitenspelen te laten profiteren. Er zijn ook kinderen die niet willen of kunnen voetballen, klauteren en klimmen. Of die een zetje nodig hebben om in actie te komen. Probeer daarom van je buitenruimte een ontmoetingsplek te maken die voor ieder kind prikkelend, flexibel en creatief is. Wij helpen je daar graag bij.

Ruimte voor spelen

Door veel te spelen worden én bijven kinderen actief. Al spelend leren ze, bewegen ze en  ontdekken ze hoe ze met elkaar om kunnen gaan. Spelen is dus fundamenteel voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Onze visie op spelen is gebaseerd op de Speelcirkel en het principe van ‘Inclusive Play’.

Hierbij wordt het speelterrein verdeeld in zones: een speelzone, sportzone en een rustzone. Zo krijgt elk kind de ruimte voor sport, spel en ontspanning. Ook creëer je hierdoor mogelijkheden voor buitenlessen. De afwisseling van buitenactiviteiten met buiten lesgeven werkt is goed voor de leerprestaties en voor een fijne sfeer in de groep.

Vijf inspirerende tips:

  1. Laat de gedachte aan producten en apparaten los, denk liever aan activiteiten en ervaringen: balanceren, voelen, klimmen, glijden, ontmoeten, rusten, slingeren, ontdekken, springen.
  2. Gebruik dingen die aanmoedigen om te kijken, luisteren en voelen. Zo prikkel je de zintuigen.
  3. Probeer verschillende moeilijkheidsgraden in de speelfuncties aan te brengen, zodat meer kinderen soortgelijke dingen kunnen doen en daar steeds beter in worden.
  4. Zorg voor voldoende ruimte rond de speeltoestellen, zodat ook kinderen en volwassenen in een rolstoel mee kunnen doen
  5. Zorg voor gerichte en aansprekende toevoegingen die van je speelplaats een ontmoetingsplek voor iedereen maken.

Hoe integreer je deze verschillende functies? En hoe ga je dat allemaal bekostigen? VrienDD begeleidt het proces van A tot Z. En helpt bij zowel ontwerp, ontwikkeling en realisatie, als bij het in gang zetten van mogelijke financiële ondersteuning.

Sporten op het schoolplein

Sporten op het schoolpleinSport is belangrijk voor de motorische en persoonlijke ontwikkeling. Als het daarbij ook nog eens leuk is, kost het kinderen weinig moeite om meer te bewegen. Daag ze uit, bijvoorbeeld met een klauterparcours of zelfs echte sportvelden.

Actie op het schoolplein!

Sportieve toevoegingen zoals een sportveld, panna court of een freerun parcours zorgen voor nog meer actie op het schoolplein. Daarmee creëer je een beweegvriendelijke omgeving waar iedereen op zijn of haar eigen niveau van kan genieten.

Er zijn sportvelden in allerlei kleuren en vormen die zorgen voor maximaal plezier, intensieve beweging en tactisch leren spelen. Hierdoor bevorder je de activiteit van kinderen, worden ze fit en hebben ze het naar hun zin. Kortom, sporten is dé manier om de gezondheid en het welzijn van kinderen te verbeteren.

Hoe integreer je deze verschillende functies? En hoe ga je dat allemaal bekostigen? VrienDD begeleidt het proces van A tot Z. En helpt bij zowel ontwerp, ontwikkeling en realisatie, als bij het in gang zetten van mogelijke financiële ondersteuning.

Ruimte voor leren en ontmoeten

schoolplein ontmoetenHet schoolplein is een plek waar kinderen en ouders elkaar dagelijks ontmoeten, elkaar leren kennen en vrienden maken. Maar denk ook eens na over de inzet van het schoolplein als buitenlokaal, en ga na welke lessen je buiten kunt geven. Dan kun je daarmee rekening houden bij het inrichten van je nieuwe buitenruimte.

Buiten gebeurt het!

Bij het halen en brengen ontmoeten ouders en kinderen elkaar op het schoolplein. Hier worden nieuwtjes uitgewisseld, baby’s bewonderd en speelafspraken gemaakt. In een fijn ingerichte buitenruimte kun je ontspannen kennismaken, samenkomen en verblijven. Met een uitgebreid programma van park- en stadsmeubilair én met doordachte concepten op het gebied van ontmoeten, stimuleer je de sociale interactie op het schoolplein.

Maak van je schoolplein een buitenlokaal

Heb je er weleens aan gedacht het schoolplein in te zetten als buitenlokaal? Lesgeven in de vrije buitenlucht is een groot deel van het jaar mogelijk. En kinderen zijn er dol op. Bedenk samen met je collega’s welke lessen je buiten zou willen geven en wat je daarvoor nodig hebt. Deze beslissing heeft namelijk wel consequenties voor de inrichting van je buitenruimte.

Hoe integreer je deze verschillende functies? En hoe ga je dat allemaal bekostigen? VrienDD begeleidt het proces van A tot Z. En helpt bij zowel ontwerp, ontwikkeling en realisatie, als bij het in gang zetten van mogelijke financiële ondersteuning.

Ruimte voor bewegend leren op het schoolplein

Bewegend leren schoolpleinDat bewegen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, is een vaststaand feit. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om het bewegingsonderwijs omhoog te krikken, bijvoorbeeld door het aanstellen van een vakleerkracht. Jammer genoeg is dat is niet altijd haalbaar en zit méér gym en sport er gewoon niet in. Waar haal je die broodnodige beweegwinst dan vandaan?

Bewegen kun je overal

Bewegend leren wordt door steeds meer scholen omarmd. Maar niet iedereen denkt aan het schoolplein als dé plek waar dit kan plaatsvinden. Toch is dat wel de moeite waard. Want waarom zou je investeren in een een mooi speel- en schoolplein en er alleen voor buitengym en de pauzes gebruik van maakt? Laat de kinderen vaker en langer profiteren van je mooie schoolplein!

Alles in beweging

Alles in Beweging helpt scholen om met eenvoudige middelen van een saai schoolplein een uitdagende speelplaats te maken. Met een nieuwe structuur op bestaande pleinen en een gezamenlijke zoektocht naar de beste opties geven we bewegend leren vorm.