NULL

Kennis delen

Inspirerende artikelen en inzichten

Want we delen graag ál onze kennis over de ontwikkeling van kinderen met de professionals in het onderwijs en de kinderopvang.

Lezen in groep 5

Je kunt het niet vaak genoeg tegen de kinderen zeggen; ‘Je moet veel lezen, niet alleen op school maar ook thuis’. Lezen is namelijk de basis van alles. In groep 5 kunnen kinderen al een aardig stuk lezen. Dit leren zij al in groep 3.

Maar hoe kun je lezen in groep 5 nou stimuleren zodat alle kinderen voor de zomervakantie allemaal het juiste niveau hebben om goed te kunnen lezen in groep 6? En hoe laat je de kinderen weten dat lezen écht belangrijk is voor kinderen?

Waarom is lezen in groep 5 zo belangrijk?

In de klas wordt op zowel woordniveau geoefend als op zinsniveau. Het verschil is dat oefenen op woordniveau alleen om het lezen van woordjes gaat. Deze woorden hebben geen inhoudelijk verband met elkaar. Ze kunnen wel op technisch vlak overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld rijen woorden met allemaal een sch- aan het begin van het woord. Schijf, schaaf, schoon, schip, enz. Je kind leert op deze manier woorden herkennen met eenzelfde klankgroep. Door het herkennen van de woorden, wordt het woordbeeld gevormd. En dit zorgt voor een vlotte beheersing van het lezen.

Oefenen op zinsniveau is het lezen van verhaaltjes. Dat kunnen korte stukjes tekst zijn of een boek. Het boek kan zowel een verhalend boek zijn vol fantasie, maar het mag ook gerust een informatief boek zijn met een onderwerp dat aansluit bij de belevingswereld van je kind. De woorden en de zinnen hebben in deze teksten verband met elkaar door de inhoud. Als je kind een zin leest, dan kan hij uit de context van de zin vaak al de betekenis van de woorden halen.

Lezen is de basis van veel andere vakken, waardoor het van belang is dat de leerlingen goed uit de voeten kunnen met het lezen.