NULL

Kennis delen

Inspirerende artikelen en inzichten

Want we delen graag ál onze kennis over de ontwikkeling van kinderen met de professionals in het onderwijs en de kinderopvang.

Knutselen in groep 5

Knutselen komt in elke klas van de basisschool terug. Knutselen is een leuke en creatieve bezigheid voor de kinderen in groep 5. In groep 5 krijgen de leerlingen veel vakken die soms ook lastig kunnen zijn en daarom is het af en toe fijn om creatief bezig te zijn. Echter denk je bij knutselen vaak aan lijm en een schaar, maar dat hoeft niet altijd. De vraag is, hoe kan je het knutselen voor  de leerlingen in groep 5 leuk en uitdagend maken, zodat handvaardigheid wordt beoefend.

Waarom handvaardigheid beoefenen?

Handvaardigheid is voor de kinderen in groep 5 een belangrijke vaardigheid. De kinderen ontwikkelen zich in de eerste jaren op de basisscholen snel, en daar hoort ook het knutselen bij. Door met de kinderen uit groep 5 te gaan knutselen kunnen zij hun eigen perspectief op de wereld verwerken in creatieve knutselwerken. Doordat de kinderen hun eigen perspectief kunnen verbeelden, gebruiken ze hun eigen fantasie en creëren zij hun eigen wereld.

Knutselthema’s

In groep 5 zijn de leerlingen al wat meer bevorderd om te kunnen knutselen. Hierdoor is het leuk om aan de slag te gaan met wat moeilijkere knutselvaardigheden, zodat de leerlingen uitgedaagd worden. Een voorbeeld van een leuk knutselwerk in groep vijf is om bijvoorbeeld het thema Halloween terug te laten komen in de klas. Ga met de leerlingen op zoek naar pompoenen die zij kunnen gebruiken. Deze pompoenen worden met stift omgetoverd in enge gezichten, helemaal passend bij Halloween.