NULL

Kennis delen

Inspirerende artikelen en inzichten

Want we delen graag ál onze kennis over de ontwikkeling van kinderen met de professionals in het onderwijs en de kinderopvang.

Filter

Onderwijs

Groepen

Vakken

Thema's

Ontwikkelingen

Fase kind

Knutselen winter groep 4

Het is koud buiten, het wordt vroeg donker en het zonnetje is al dagenlang verstopt achter de wolken. Het is winter. Misschien sneeuwt het wel, komen de kinderen met de slee naar school, of wordt er op het schoolplein een sneeuwpop gemaakt. Het is winter!

Leuk om zo de creativiteit van de kinderen naar boven te halen en ook de winter in de klas te halen, maar de kou mag wel buiten blijven! Je kunt de mooiste winter knutsels gaan maken met groep 4. Maar waarom is knutselen zo belangrijk voor groep 4? En wat heeft de winter er mee te maken?

Waarom zijn winter knutsels belangrijk voor groep 4?

Knutselen is belangrijk voor jonge kinderen, omdat zij zo kennis maken met verschillende vormen, voorwerpen en figuren. Als je met groep 4 gaat knutselen voor de winter kunnen zij weer nieuwe dingen ontwerpen die zij eerder misschien nog nooit gezien hadden, of gebruikt hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een sneeuwpop knutselen met groep 4. Een sneeuwpop gemaakt van watten. Misschien hebben de kinderen hier nog nooit mee gewerkt en doen ze dus nieuwe kennis op.

Daarnaast ontwikkel je door knutselen een beter ruimtelijk inzicht. Wat kun je met de knutselspullen wel en niet maken? En hoe kun je precies maken wat je van plan bent, ook als de benodigde spullen misschien niet beschikbaar zijn? Het probleemoplossend vermogen van een kind wordt flink op de proef gesteld, en dat is alleen maar goed! Kinderen met een goed probleemoplossend vermogen kunnen beter improviseren, en zullen ook sneller nieuwe ideeën krijgen tijdens het knutselen.

Een winters gevoel

Door de knutselactiviteiten in groep 4 te koppelen aan een bepaald thema of seizoen – in dit geval de winter – leren zij om te gaan met deze verschillende onderwerpen en krijgen ze meer feeling bij hetgeen wat er speelt. Bovendien kan het ontzettend gezellig zijn om tijdens de koude dagen, met z’n alle binnen te knutselen!