NULL

Kennis delen

Inspirerende artikelen en inzichten

Want we delen graag ál onze kennis over de ontwikkeling van kinderen met de professionals in het onderwijs en de kinderopvang.

Knutselen in groep 4

Knutselen is een geweldige manier voor groep 4 om bezig te zijn in hun vrije tijd. Het geeft hen plezier maar het helpt ook bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en creativiteit. Knutselen in groep 4 is ook nodig om even een moment van rust te hebben. De kinderen krijgen wekelijks al te maken met veel nieuwe indrukken, dus een beetje ontspanning is niet verkeerd voor de kinderen in groep 4. Erg belangrijk dus om handvaardigheid ook toe te passen in groep 4. Maar waarom is knutselen in groep 4 van groot belang? 

Gezellig knutselen groep 4 

In de kleuterklas en in groep 3 hebben de kinderen van groep 4 al heel wat afgeknutseld, maar ook nu ze in groep 4 zitten maken we genoeg tijd om te knutselen. Knutselen in groep 4 is niet alleen een geweldige manier om wat vrije tijd door te brengen. Ook geeft knutselen groep 3 veel plezier terwijl zij werken aan creativiteit en zelfvertrouwen.  

Knutselen stimuleert creativiteit. Een kind leert zijn gedachten om te zetten naar een knutselwerkje met de beschikbare knutselspullen. Een creatief kind is niet alleen goed in knutselen, maar zal sneller extravert zijn, zijn mening sneller geven en ontwikkelt sneller een passie voor iets. 

Eerder in groep 3 hebben de kinderen van groep 4 tijdens het knutselen al goed kennis kunnen maken met verschillende figuren, vormen en materialen.  

Daarnaast blijven de kinderen zicht steeds door ontwikkelen en krijgen door knutselen een beter ruimtelijk inzicht. Wat kun je met de knutselspullen wel en niet maken? En hoe kun je precies maken wat je van plan bent, ook als de benodigde spullen misschien niet beschikbaar zijn? Het probleemoplossend vermogen van een kind wordt flink op de proef gesteld, en dat is alleen maar goed! Kinderen met een goed probleemoplossend vermogen kunnen beter improviseren, en zullen ook sneller nieuwe ideeën krijgen tijdens het knutselen.