NULL

Kennis delen

Inspirerende artikelen en inzichten

Want we delen graag ál onze kennis over de ontwikkeling van kinderen met de professionals in het onderwijs en de kinderopvang.

Knutselen in groep 2

Leerlingen beginnen vaak al vroeg met creativiteit en verbeeldingsvermogen door middel van het vak knutselen. Vaak begint het knutselen al in de kleuterklas, in groep 2. Knutselen is belangrijk om vanaf jong af aan al te doen zodat kinderen al jong kennismaken met verschillende kleuren en vormen. Door de herhaling en het zien van kleuren zullen de kinderen van groep 2 kleuren kunnen benoemen wanneer hierom gevraagd wordt of zij kunnen aangeven ‘mag ik die rode bal?’.

Waarom knutselen in groep 2?

Door te knutselen in groep 2 wordt de ruimtelijke oriëntatie groter en zullen motorische vaardigheden getraind worden. Zo leren leerlingen onder andere:

  • Hoe materialen en kleuren te gebruiken zijn in één geheel
  • Hoe zijn hun fantasie om kunnen zetten in een daadwerkelijk knutselwerkje
  • Te vertrouwen op hun eigen verbeeldingskracht en fantasie

Kinderen in groep 2 leren zo op een speelse manier begrippen zoals tegen elkaar, vormen en afmetingen. Materialen kennis en technieken worden toegepast om zo verschillende vormen en materialen te kunnen verwerken.

Focus tijdens knutselen

Omdat de kinderen van groep 2 tijdens het knutselen zichzelf vaak mogen uitleven kunnen de kleuters hun gedachte ook weer even verzetten. Zo is dit een goede manier om weer even tot rust te komen en individueel bezig te zijn. Ook niet geheel onbelangrijk voor jonge kinderen. Natuurlijk moeten ze zich ook wel focussen om een zo mooi mogelijk kunstwerk te maken om mee naar huis te nemen voor hun ouders.