Gepubliceerd op 10 juli 2021
Leestijd 3 min.

Heerlijk die zomervakantie. Maar, soms heb je van die dagen dat de kinderen zich gaan vervelen. De beste manier om daar vanaf te komen? Door creatief bezig te gaan. Met deze 10 (knutsel)activiteiten ga je verveling tegen, stimuleer je creativiteit én stimuleer je de motorische ontwikkeling!

Tip 1: Maak je eigen stoepkrijt (en gebruik het)

Je hoeft maar naar buiten te kijken of je ziet het al: kinderen die stoepkrijten. Maar hoe leuk is het als ze met klei hun eigen stoepkrijtklei kunnen maken? Met bijvoorbeeld Creall Chalk Clay maken ze de leukste kleurrijke figuren om later mee te krijten.

Zoek je nog inspiratie voor het stoepkrijten? Download dan het knutselrecept Kunst met tape of Pinokkio en de perfecte cirkel

Tip 2: Schaduwtekenen

Plaats verschillende objecten in de zon en ga schaduwtekenen met (vinger)verf, krijtjes, potloden enz.! Zet de dinosaurussen, auto’s en andere voorwerpen in de zon. Zo leren de kinderen die lastige vormen en verhoudingen tekenen: oefening baart kunst!

 

Tip 3: Naar het strand in de achtertuin/woonkamer of op het balkon

Te druk op het strand? Of regent het? Dan haal je de ervaring van het strand makkelijk in huis met bijvoorbeeld Creall Modelling Sand. Dit heerlijk zachte speelzand is perfect om mee te spelen en te bouwen én ruimt heel gemakkelijk weer op.

Tip 4: Vies worden met vingerverf

Wat vinden kinderen nou leuker dan lekker vies worden? Met vingerverf hebben ze uren speel- en knutselplezier terwijl ze lekker vies worden. Met een makkelijk uit- en afwasbare variant zijn ze ook zo weer schoon.

Tip 5: Schilderen met takjes en bladeren

Ga de natuur in voor takjes, bladeren, bloemen, dennenappels: wat je maar kunt vinden. Dit is namelijk leuk materiaal om mee te schilderen of te stempelen. Laat de kinderen vormen en texturen van de materialen ontdekken terwijl ze lekker zitten te schilderen.

Tip 6: Stopmotion filmpje van klei

Met klei en een smartphone maken de kinderen gemakkelijk een eigen stopmotionfilmpje. Laat ze bijvoorbeeld een poppetje kleien dat in zijn/haar kleiwereld op allerlei avonturen gaat.

Tip 7: Raamtekeningen

Is de zomer ver te zoeken? Haal de zomerse sferen dan in huis met raamtekeningen. Met stickerverf maak je bijvoorbeeld leuke stickers die makkelijk te verplaatsen of te verwijderen zijn.

Tip 8: Leuk je zomerkleding op

Wat is er nou leuker dan een zelfgemaakt T-shirt dragen? Laat de kinderen hun eigen zomerkleding versieren met textielverf.

Tip 9: Natuurlijke vlinders

De zon schijnt en buiten spelen is fijn en ook heel leuk. Zeker met deze activiteit. Knip vlinders (of andere dieren) uit stevig karton. De kinderen vullen de vleugels van de vlinders met de echte wereld. Bekijk de foto’s en laat je inspireren.

Deze activiteit is onderdeel van Piramide project Zomertijd.

 

Tip 10: Kleur je eigen buitenposter

Deze buitenposters zijn speciaal gemaakt voor buiten. Kleur de posters in met permanent markers van Edding en hang de poster op!

tuinposter