Gepubliceerd op 29 juni 2020
Leestijd 3 min.

Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat een terugval optreedt in de vakantie, is het belangrijk om thuis regelmatig te blijven lezen. Zomerlezen noemen we dat. Hoe? Met de Zomerlezen strips van Zwijsen!

Waarom is zomerlezen belangrijk?

Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar, net na de zomervakantie, is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt zomerdip of zomerverval genoemd. Ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Door in de zomer door te lezen met je kinderen, zorg je ervoor dat de leesontwikkeling tijdens de vakantie gewoon doorgaat.  We zetten vijf tips op een rij om zomerverval tegen te gaan.

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen.

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke (taal-) spellen mee

Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), Rompompom en Maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen. Ook bordspellen dragen bij aan lezen. En ken je het AVI-kwartet van de Gorgels al? Leerzaam en grappig tegelijk!

Tip 3: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘Kook jij of kook ik?‘ van Martine Letterie en Rick de Haas.
Bekijk ons volledige overzicht leesboeken per niveau in onze webshop.

Tip 4: Lezen is overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leren lezen zoekboeken en samenleesboeken zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Tip 5: Vertier op de achterbank

Voor lange autoritten zijn bijvoorbeeld de spelletjes van Rompompom en Maan roos vis superleuk en leerzaam. Rijden maar!

Speciale zomerse strips

Zomerlezen in een nieuw jasje! Met deze twee grappige AVI-strips beleeft ieder kind dat naar groep 4 of 5 gaat, veel leesplezier. Strips zijn ideaal om de drempel tot lezen te verlagen. Nu in fijn meeneemformaat, handig voor in de koffer. En met heel veel leuke extra lees-doe activiteiten.

Leerkrachten kunnen deze boeken bestellen om uit te delen aan het eind van het schooljaar. Zomerlezen groep 3 (voor kinderen die net klaar zijn met groep 3) of Zomerlezen groep 4 (voor kinderen die net klaar zijn met groep 4).

Heel veel extra’s

Bij ieder boekje hebben we een leuke downloads gemaakt zoals een spelletjesblad met onder andere een woordzoeker waardoor je na het lezen je niet hoeft te vervelen. Deze leuke gratis lees-doe-activiteiten die aansluiten bij de verhalen vind je op zwijsen.nl/zomerlezen.

Twee nieuwe AVI-strips

Blijf van Big af! Is een grappige en spannende strip over piraat Piet en Big.
De strip is geschikt voor kinderen die in groep 3 zitten en naar groep 4 gaan.

Robot Rikko knapt het op! Gaat over Robot Rikko die alles doet wat je zegt. Hij dweilt, poetst en kookt. Maar soms gaat er iets mis…
Deze AVI strip is geschikt voor kinderen die in groep 4 zitten en naar groep 5 gaan.

Bekijk de nieuwe AVI-strips in onze webshop