Gepubliceerd op 30 maart 2018
Leestijd 2 min.

Herken je dit? Eén kind rent door de ruimte met een buggy. Erachteraan een groepje enthousiast gillende kinderen. Je probeert de situatie om te buigen, maar ze blijven rennen en gillen. Andere kinderen stoppen met spelen, eentje begint zelfs te huilen. De vraag is: “Hoe breng ik rust op de groep? Rita Stronks, interieurspecialist en pedagoog, helpt je op weg met enkele slimme ideeën.

“Er zijn verschillende opties en één daarvan heeft te maken met de indeling van de ruimte. Is jouw ruimte ingedeeld in verschillende hoeken, zoals een huishoek, bouwhoek of leeshoek? Dan heb je waarschijnlijk in het midden een lange, lege ruimte. Die nodigt uit tot onbesuisd gedrag. Mijn advies is die lege ruimte op te vullen. Bijvoorbeeld door:

  • enkele meubels wat meer naar het midden te schuiven;
  • een vaste beweegplek met klim- en kruipelementen te creëren;
  • een podium te plaatsen.

Een podium? Ja, een podium geeft je groep een nieuwe, fantasierijke dynamiek. Het doorbreekt de ruimte en kan zomaar veranderen in een eiland, vlot, ziekenhuis of strand. Ook voor de motorische ontwikkeling is een podium geweldig. De veilige hoogte van 20 cm lijkt voor het jonge kind eerst een diep ravijn, maar na een half jaar stapt hetzelfde kind achteloos van het podium met een stapel speelgoed  in z’n handen.

Door een van deze maatregelen te treffen, wordt het spelen niet geruisloos, maar wel rustiger en rijker.”

niet rennen
niet rennen rita

Handige klim- en kruipelementen in de webshop

Bekijk klim- en kruipelementen

Handige podiumelementen in de webshop

Bekijk de podiumelementen in de webshop