Gepubliceerd op 20 augustus 2020
Leestijd 3 min.

Oefenen jouw kleuters al met de juiste pengreep? Of je nu met links of met rechts schrijft, je begint door eerst beide handen te gebruiken. Daarna ontwikkelt er een schrijfhand.

Ciska van der Veer van kinderkinesiologie vertelt hoe dit ontwikkelt: Peuters gebruiken beide handen en voeten evenveel. Het bewust worden dat je een linkerkant en rechterkant hebt ontwikkelt tijdens de kleuterjaren. Om automatische bewegingen te kunnen maken ontwikkel je een voorkeurskant bij je handen, voeten, ogen, oren en hersenhelft. Deze ontwikkelfase heet lateraliteit.

Door kinderen activiteiten te geven waar beide handen worden gebruikt ontdekt een kind vanzelf welke hand de voorkeurshand wordt. Pas dan kan een kind de juiste pengreep aanleren mede door de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Ciska heeft een filmpje gemaakt om te laten zien hoe zij Link & Lace gebruikt.

Met deze activiteit leren ze:

  • Gebruik beide handen
  • Juiste pengreep
  • Fijne motoriek

Volg de ontwikkeling van kinderen en biedt de juiste activiteiten die aansluiten bij het kind en niet zozeer de leeftijd. Elke kind heeft zijn eigen tempo.

Linker en rechter hand gaan ook leren samenwerken. Bij baby’s wordt een begin gemaakt van lateraliteit, namelijk bij kruipen. Peuters gebruiken beide handen evenveel, maar net hoe het uit komt. In de kleuterjaren ontstaat gebruik van een voorkeurshand. Bij 8 jaar ongeveer is de ontwikkeling voltooid.

Tip van Ciska:

“Geef pas schrijfles wanneer er een voorkeurshand is, de juiste pengreep is aangeleerd en de fijne motoriek voldoende is ontwikkeld.”

Wil jij de kinderen helpen met het ontwikkelen van een schrijfhand?

Gebruik Link & Lace voor motoriek, lateraliteit, plezier en een goede pengreep!

Ga naar de webshop
Ciska

Ciska van der VeerKinderkinesioloog

Ciska van der Veer is woonachtig in Hommerts en moeder van 4. Ze werkt als kinderkinesioloog in haar praktijk aan huis. Van jongs af aan heeft de ontwikkeling van kinderen haar enorm geboeid en nog steeds ontdekt ze dagelijks nieuwe dingen. Ze begeleidt kinderen en ouders daar waar de ontwikkeling wordt verstoord door wat dan ook. Om kinderen weer te zien stralen, want dat doen ze als ze zich goed voelen. Daar doet ze het voor!