Gepubliceerd op 1 februari 2024
Leestijd 5 min.

Veel scholen zetten het programma Bouw! van Lexima in voor kinderen met leesproblemen. Dat is prima in de onderbouw, maar niet in groep 5 t/m 8. Voor kinderen in die groepen is het programma namelijk niet bedoeld. Hoe help je deze kinderen wel adequaat?

Bouw! in de bovenbouw?

Veel scholen werken met Bouw! van Lexima om kinderen met leesproblemen te ondersteunen. Niet alleen in groep 2 tot en met groep 4, waarvoor dit programma is bedoeld, maar ook in de midden- en bovenbouw. Bouw! is echter niet geschikt voor kinderen in groep 5 t/m 8. We raden daarom af om Bouw! in die groepen in te zetten als preventie- of interventieprogramma.

Vooruit! voor zwakkere lezers  

Gelukkig is er een alternatief. Het interventieprogramma Vooruit! is speciaal ontwikkeld voor kinderen die hulp nodig hebben op zorgniveau 3. Met Vooruit! oefenen kinderen met het correct en vloeiend lezen van woorden. Daarbij is er ook aandacht voor de betekenis van die woorden. Bovendien oefenen de kinderen met het lezen van de woorden in een tekst. Zo verbetert niet alleen hun leesniveau, maar zie je ook vooruitgang op het vlak van begrijpend lezen.

Aansluiting op dyslexieprotocol

Volgens het Protocol Dyslexie 3.0 dien je op zorgniveau 3 gerichte hulp te bieden, afgestemd op de specifieke leesproblemen van het kind. Vooruit! sluit naadloos aan op dit protocol. Zo bestaat Vooruit! uit verschillende blokken, en breng je aan het begin van elk blok met een toets in kaart tegen welke problemen je leerling aanloopt. Aan de hand van de uitkomsten stel je heel eenvoudig een individueel programma samen.

Vooruit! – inbegrepen bij Atlantis

Als je werkt met de leesmethode Atlantis, heb je ook toegang tot het interventieprogramma Vooruit!. Daarmee heb je met Atlantis alles in handen om zwakkere lezers hulp te bieden op de zorgniveaus 1, 2 en 3. Je biedt allereerst álle kinderen in de klas een stevig fundament door Atlantis dagelijks te gebruiken voor het leesonderwijs (zorgniveau 1). Voor kinderen die daaraan niet genoeg hebben, biedt Atlantis verschillende mogelijkheden voor begeleide inoefening en pre-teaching (zorgniveau 2). Tot slot heb je als gebruiker van Atlantis toegang tot Vooruit! voor kinderen die hulp nodig hebben op zorgniveau 3.

Werk je niet met Atlantis?

Geen probleem: je kunt Vooruit! naast iedere leesmethode gebruiken. Voor de meest gebruikte leesmethodes vind je in de software van Vooruit! een leerstofoverzicht. Daarmee laat je de planning van Vooruit! heel eenvoudig aansluiten op de lesplanning van je leesmethode. Deze aanpak verhoogt de effectiviteit van het interventieprogramma, omdat je leerling zo beter voorbereid de les ingaat.

Benieuwd?

Lees meer over de leesmethode Atlantis of over het interventieprogramma Vooruit! voor ondersteuningsniveau 3. Wil je de materialen en software van Atlantis – inclusief Vooruit! – drie maanden lang uitproberen? Of wil je de materialen van Vooruit! eens op je gemak inkijken? Vraag dan een gratis zichtzending aan.