Gepubliceerd op 16 november 2020
Leestijd 4 min.

Met de Kijk en Lees strips breng je het plezier terug in lezen! Voor ieder kind zijn er leuke en goede boeken te vinden.

De AVI Kijk en Lees-boeken zijn speciaal gemaakt voor kinderen die moeite hebben met lezen en/of lezen stom vinden. Heb jij kinderen in je groep die niet van lezen houden of het stom vinden? Lees dan hieronder wat de Kijk en Lees-boeken zijn en hoe het werkt.

Carine Manderfeld is logopedist en dyslexiespecialist en is zeer enthousiast over de Kijk en Lees-boeken. “Kijk en Lees is een vrolijke reeks van ruim twintig stripboeken op de AVI-leesniveaus van groep 3 tot en met 6. De stripboeken zijn uitgevoerd in een harde kaft voor extra lang leesplezier. De boeken zijn leuk voor alle kinderen en ze zijn ook geschikt voor kinderen die lezen moeilijk en/of stom vinden. Vaak hebben deze kinderen last van ‘boekenangst’. Sommige kinderen hebben zulke negatieve ervaringen met boeken, dat ze bij wijze van spreken al buikpijn krijgen als ze aan een boek denken. Dan is het altijd zo mooi om hun stralende ogen te zien op het moment dat ze een stripboek mogen lezen! Hoewel ik daarbij niet op AVI-niveau aanstuur, is het wel handig dat de boeken op AVI-niveau geschreven zijn. Juist de lezers die nog in lagere AVI-niveaus zitten, kunnen de Kijk en Lees-boeken vaak zelfstandig lezen.”

Hoe werkt Kijk en Lees? 

De boeken van Kijk en Lees zijn niet te dik en bevatten veel kleurrijke plaatjes. De verhalen zijn kort, grappig en zitten vol talige humor. Allemaal voorwaarden die de drempel om te gaan lezen verlagen, ook voor oudere leerlingen met leesproblemen. 

  • Plaatjes ondersteunen het verhaal, waardoor het werkgeheugen minder wordt belast. Leerlingen kunnen zich daardoor dus naast het technisch lezen ook richten op het begrip van de tekst. Ze houden ruimte over in hun werkgeheugen om sneller en beter verbanden te leggen. 
  • Grapjes spreken de emotie aan, waardoor kinderen met leesproblemen ook blij en op hun gemak zijn. En dan is er makkelijker toegang tot het begrip dan in stressvolle situaties met lange teksten. 
  • De boeken bevatten korte en overzichtelijke verhaaltjes: voor zwakke lezers erg motiverend. Het is te overzien. 
  • Het zijn veelal verhaaltjes die dicht bij de kinderen zelf staan. Dat spreekt aan. In de begeleiding van kinderen (in de klas, bij de logopedist/remedial teacher of thuis) geven de korte verhaaltjes aanleiding tot een gesprek erover. 
  • De vaste hoofdpersonen in de series geven houvast voor de lezers. Ze herkennen de personages. De kracht van de herhaling speelt daarbij ook een rol richting het begrip en nodigt uit om ook de andere boeken van die serie te lezen. 

Daarnaast bevatten de strips uit de Kijk en Lees reeks meer witruimte dan reguliere strips. Dit leest juist voor kinderen met leesproblemen of dyslexie extra prettig. Kennen ze eenmaal een serie van Kijk en Lees, dan nodigt het meteen uit om ook de andere series te gaan lezen zoals Kik, Joep, Geheim agent G. Ruwel of Mijn vriend Grompf. 

Breng plezier in lezen (terug) 

Het is heel fijn dat kinderen die lezen moeilijk en/of niet leuk vinden al heel snel enthousiast zijn over deze stripboeken op AVI. Ook kinderen die lezen leuk vinden en er helemaal geen moeite mee hebben, pakken met veel plezier de Kijk en Lees-boeken.  

Ik heb een keer zo moeten lachen om een moeder die baalde dat haar dochter zo chagrijnig was, totdat ze de oorzaak ontdekte: slaapgebrek. Ze kwam ’s avonds de kamer van haar dochter binnen en vond haar slapend met de lamp nog aan, met een boek van Joep naast zich.  

Bestel nu een Kijk en Lees-pakket. De eerste 10 bestellers ontvangen een gratis set met 5×16 beloningskaarten!

Bekijk de pakketten in onze webshop