Gepubliceerd op 09 april 2020 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 09 april 2020 Leestijd 3 min.

Vraag het de expert

Tips voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben

Het zijn roerige tijden. Om kinderen via thuisonderwijs de basis aan te leren, dat is inmiddels redelijk op de rit. Maar de kinderen die op welke manier dan ook extra begeleiding nodig hebben: dat is soms andere koek. In deze blog neemt Esther je mee in een aantal mogelijkheden die weinig extra tijd kosten, en toch zeer effectief zijn. Ze zijn gericht op de kinderen die extra uitdaging nodig hebben en/of (hoog)begaafd zijn. Alle activiteiten zijn geschikt voor op school, maar zeker ook voor thuis!

Spellen rondom coördinaten

In deze download vind je een werkboekje van 10 pagina’s om aan de slag te gaan met coördinaten. Wat zijn coördinaten eigenlijk, en wanneer gebruik je deze? De kinderen gaan leren om coördinaten af te lezen, schatten te zoeken en een spel in de vorm van zeeslag te spelen.

Ontwerp een foodtruck festival

Momenteel zijn alle restaurants dicht, festivals gaan niet door en feestelijkheden zijn afgeblazen. Toch gaat er weer een tijd komen dat dit alles wel weer zal kunnen. Voor die tijd ga je een foodtruck festival ontwerpen. In dit werkboekje staat stap voor stap beschreven wat er nodig is om een festival te organiseren. Hoe gaat jouw festival eruit zien?

Executieve functies

Heel kort gezegd zijn executieve functies breinfuncties die het gedrag en het leren aansturen. Daarbij is het interessant dat kinderen, maar ook de volwassenen die hen begeleiden/hun ouder zijn, ervaren hoe het is om tegen de grenzen van je kunnen aan te lopen. Die grens is namelijk interessant: die kun je verleggen. Maar dat kost wel wat inspanning. Zowel thuis als op school zijn Smartgames een geweldig middel om executieve functies te versterken. Onderstaand een aantal links naar verschillende Smartgames spellen. Per spel wordt er uitgelegd hoe de spelregels zijn, en op welke manier het spel een beroep doet op de verschillende executieve functies.

Op de website van Onderwijswereld-PO heeft Esther een aantal blogs geschreven over Smartgames die passen binnen het thema vervoer. Het leuke is dat deze spellen ook gekoppeld zijn aan bijpassende leesboeken! Deel 1 vind je hier en deel 2 vind je hier.

En dan is er nog Jumpin’ een relatief nieuwe variant uit de stal van Smartgames. Spring je mee?

Zoek je nog materiaal voor logisch denken?

Rush hour Deluxe

SmartGames Jump’IN XXL

Smart Farmer

Chicken Shuffle

Esther van der Knaap

Eigenaar Onderwijswereld-PO

Esther heeft lesgegeven aan bijna alle groepen van het basisonderwijs, en heeft gewerkt als locatiedirecteur. Eigenlijk vindt ze het onderwijs over de gehele breedte gewoon super, de functie of groep is daarbij minder belangrijk. Via www.onderwijswereld-po.nl voorziet zij collega’s van een berg aan inspiratie, materialen en professionaliseringen. Het volledige team van Onderwijswereld-PO bestaat uit 26 enthousiaste vrijwilligers, die er samen voor zorgen dat er vrijwel iedere dag van de maand een inspirerende blog of een praktische download op de website staat. Qua ontwikkelingsgebieden heeft Esther een brede interesse, maar Executieve Functies, Groepsvorming en Close Reading zijn toch wel favoriet!