Gepubliceerd op 1 april 2023
Leestijd 3 min.

Wanneer je meerdere uren per dag achter een beeldscherm zit, is het belangrijk dat je aandacht hebt voor de ergonomie van je werkplek. We geven je handige tips om jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens, zodat we optimaal kunnen functioneren. Hierbij kun je denken aan een product, ruimte of werkplek. Ergonomie kun je opdelen in fysieke en cognitieve ergonomie. Bij fysieke ergonomie kun je denken aan de inrichting van je werkplek, je houding en repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat bijvoorbeeld om werkbelasting en stress. In dit bericht richten we ons op de fysieke ergonomie.

Wat is een ergonomische werkplek?

Een goede, ergonomisch ingerichte werkplek zorgt ervoor dat je in een juiste lichaamshouding je werk kunt doen. Bij een beeldschermwerkplek gaat het dan meestal om een bureau, een bijpassende stoel, in hoogte verstelbaar beeldscherm, toetsenbord en muis. En aanvullend, indien nodig, om een polssteun, voetensteun en laptophouder.

Heb je geen goed, ergonomische ingerichte werkplek, dan is de kans dat je RSI-klachten ontwikkelt. Dat willen we graag voorkomen. Daarom hebben we tips voor een ergonomische werkplek voor je op een rij gezet.

Tips voor een ergonomische werkplek

  • Zorg voor afwisseling. Wissel ieder uur van werkhouding om statische belasting te voorkomen;
  • Werk je veel thuis, vraag dan of je de bureaustoel van je werk thuis kunt gebruiken;
  • Let wel op de hoogte van je tafel: pas je stoel hierop aan en gebruik desnoods een voetensteun om te compenseren;
  • Zet de laptop op hoogte en gebruik een externe ergonomische muis die bij je hand past en extern compact toetsenbord;
  • Zorg voor een in hoogte verstelbaar scherm. De richtlijn is dat wanneer je rechtop zit, de bovenkant van je scherm op ooghoogte staat;
  • Ga tussen de middag wandelen; geniet van de zon en frisse lucht;
  • Werk op de tijden die voor jou praktisch zijn, bijvoorbeeld als de kinderen slapen of buiten spelen;
  • Drink voldoende water.

Wil jij een ergonomische werkplek?

Richt jouw werkplek in met laptopstandaarden, een muis, polssteunen of voetsteunen. Bekijk ons aanbod aan ergonomische producten >

 

Alles voor een ergonomische werkplek

We hebben een breed aanbod wat is samengesteld in overleg met specialisten op het gebied van ergonomie en bestaat uit veilige, geteste en comfort verhogende producten.

Bekijk alle ergonomische producten in de webshop