Gepubliceerd op 20 april 2023
Leestijd 5 min.

Leren lezen vereist veel oefenen. Begeleid hardop lezen is daarbij heel belangrijk, maar is in de praktijk beperkt mogelijk. Met spraakherkenning kun je als leerkracht je leerlingen extra begeleiden door hen zelfstandig (hardop) te laten oefenen.

Spraakherkenning is een online assistent in de leerlingsoftware die je als leerkracht kunt inzetten wanneer jij wilt en voor wie jij wilt. Of een leerling wat extra oefening nodig heeft of juist extra uitdaging: met spraakherkenning kan iedereen in zijn eigen tempo oefenen met lezen door als het ware voor te lezen aan de computer.

  • Zelfstandig oefenen
  • Hardop lezen
  • Analyse op correcte uitspraak
  • Gratis beschikbaar in de leerlingsoftware

spraakherkenning

Innovatieve spraaktechnologie

Deze innovatieve spraaktechnologie, ontstaan uit onderzoek aan de Radboud Universiteit en in samenwerking met NovoLanguage, is uniek door de integratie van taalkunde met technologische ontwikkeling. Hiermee ligt de focus op de check of datgene wat er staat correct gelezen wordt. In dit opzicht verschilt deze technologie van de andere spraakherkenners die er op de markt zijn.

Deze software begeleidt leerlingen met laagdrempelige oefeningen die ervoor zorgen dat een leerling zichzelf spelenderwijs kan ontwikkelen.

Marieke Schoenmakers, leerkracht groep 3, heeft meegewerkt aan de pilotversie: ‘Leerlingen een extra ‘begeleid’ oefenmoment geven is de allergrootste meerwaarde van spraakherkenning! Daarnaast is het heel prettig dat het is toegevoegd aan de software die ze al kennen, dat het behoorlijk gebruiksvriendelijk is en zelfstandig door de kinderen te gebruiken is.

Beschikbaar vanaf 1 maart

De module wordt automatisch toegevoegd aan de leerlingsoftware. Extra benodigdheden om gebruik te maken van deze module is een headset met microfoon.

Benieuwd naar hoe het werkt?

Lees meer over spraakherkenning