Gepubliceerd op 17 februari 2022
Leestijd 5 min.

Jonge kinderen leren spelenderwijs. Met de bouwstenen van COBLO maken kinderen mooie bouwwerken en werken ze tegelijkertijd aan hun rekenontwikkeling. In deze blog lees je hoe je de magische bouwstenen van COBLO in zet om kinderen spelenderwijs te leren rekenen.

De bouwstenen van COBLO

Met de magnetische bouwstenen van COBLO zorg je voor leerrijke en leuke momenten in je klas. De COBLO stenen zijn magnetisch en worden door kinderen makkelijk aan elkaar geklikt. COBLO is vooral bekend om het vrije spelen. De bouwstenen prikkelen direct de fantasie en stimuleren tot het maken van creatieve 3D bouwwerken. Dit is enorm leuk en leerzaam voor de kleuterklassen, maar COBLO leent zich ook erg goed voor de rekenontwikkeling in zowel de kleuterklassen als hogere groepen.

We hebben 6 leuke bouwavonturen op een rijtje gezet waarbij het rekenen wordt ontwikkeld!

Download de COBLO activiteitenkaarten hier

1: Cijfers & Tellen

De cijfers kennen en het leren tellen is een belangrijke basis voor het leren rekenen in groep 3. COBLO heeft activiteitenkaarten ontwikkeld met de cijfers 0-9. De kinderen kunnen hiermee 3 opdrachten uitvoeren;

  1. De cijfers nabouwen met de COBLO stenen.
  2. Het aantal stenen tellen wat ze nodig hebben om het betreffende cijfer te maken.
  3. Het aantal stippen tellen wat op iedere kaart gelijk staat aan het getal.

COBLO cijfers

2: Figuren namaken

Kleuters leren veel door het namaken van figuren in de juiste kleuren. Ze moeten hiervoor tellen, vergelijken, kleuren herkennen en meten.

Tip: Maak deze opdracht steeds moeilijker door meer stenen en vakjes te gebruiken en door meer te variëren in vorm en kleur. Of kies voor het namaken van een concreet object.

COBLO figuren

3: Basisvormen

Deze opdracht sluit aan bij kerndoel 23, waarbij de kinderen de wiskundetaal leren gebruiken. De kinderen leren hier de basisvormen benoemen en vergelijken. Aan de hand van de COBLO stenen leg je de verschillende vormen uit. Vervolgens gaan de kinderen dit nabouwen. Je kan hierbij ook laten zien dat je met verschillende stenen een andere vorm kan maken.

COBLO basisvormen

4: Optellen, aftrekken & splitsen

In groep 3 wordt een belangrijke basis gelegd voor het rekenen. Er wordt hier veel geoefend met optellen, aftrekken en het splitsen van getallen. COBLO maakt de sommen tastbaar en visueel. Geef de kinderen bijvoorbeeld 10 stenen en vraag ze om er 3 opzij te schuiven. De kinderen zien op die wijze wat er overblijft. Of werk met 2 kleuren stenen die samen een som vormen.

COBLO optellen aftrekken en splitsen

5: Breuken & vermenigvuldigen

Maak met de COBLO stenen de tafels heel concreet zichtbaar. Voorbeeld: je maakt 3 groepjes  van 3 stenen; 3 x 3 = 9 stenen. Vervolgens maken kinderen 2-tallen, waarbij 1 kind de som neerlegt en het andere kind de uitkomst mag zeggen. Dit geldt ook voor breuken. Maak met 6 driehoek-stenen een cirkel en leer de kinderen dat 1 driehoekje gelijk staat aan 1/6.

COBLO breuken en vermenigvuldigen

6: Kubus en ruimtelijk inzicht

Wat is een kubus en hoe wordt een kubus gebouwd? Laat eerst de ‘bouwplaat’ zien van de kubus en vervolgens hoe je deze ‘dichtvouwt/ dichtklikt’. Leg uit en wijs aan wat de ribben van een kubus zijn. Leer de kinderen dat de lengte van de ribben altijd gelijk zijn bij een kubus. Om het driedimensionaal denken nog verder te ontwikkelen, kun je gebruik maken van de kleuren van de stenen en de kinderen laten beoordelen welke van de 4 kubussen juist is bij de bouwplaat.

COBLO kubus2