Leestijd 5 min.

Dieren zijn geweldig, zo vinden kinderen en ook veel volwassenen. Al van jongs af aan vinden kinderen dieren fascinerend. Leer de kinderen meer over dieren door op ontdekking te gaan en te spelen in de dierenwereld!

Kinderen herkennen ook vaak dieren op straat, zoals een hondje of poesje of een eendje in de sloot. Ook een bezoek aan de kinderboerderij is altijd één van de favoriete activiteiten. Vooral nu, nu de lammetjes weer geboren zijn, is een bezoekje aan de kinderboerderij altijd leuk. Of breng eens een bezoekje aan een boerderij. Vaak vindt de boer het erg leuk om de kinderen de dieren en de boerderij te laten zien en er iets over te vertellen.

Wist je dat?

  • Zowel mannetjes- als vrouwtjesgeiten een sik hebben? Al zijn er ook soorten die geen sik hebben.
  • Koeien al voldoende hebben aan 20 minuten slaap per dag?
  • Jonge ganzen die net uit een ei zijn het eerste dat ze zien als hun moeder beschouwen?
  • Er schapen zijn met en zonder hoorns? Er zelfs een ras is met 6 hoorns.
  • Varkens wel 19 uur per dag rusten?
  • Varkens een modderbad nemen om af te koelen en insecten te verjagen?
  • Een paard enkele uren na de geboorte al kan rennen?
  • Muggen dol zijn op mensen met stinkvoeten?
Boerderijmand

Spel(l)en met dieren

Er zijn miljoenen dieren op de wereld. Jaarlijks worden er nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt. Laat kinderen ook allerlei diersoorten ontdekken.

Bijvoorbeeld boerderijdieren in de boerderijmand. Deze dieren zijn zeer geschikt om bij kleine kinderen hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Ze voelen lekker zacht aan. Stel de kinderen bijvoorbeeld de vraag welke geluiden deze dieren zullen maken?

lego dieren

Laat ze vervolgens zelf nog meer dieren ontdekken met de boerderij puzzel of de puzzelserie boerderijdieren. Kinderen kunnen ook de dieren weer compleet maken met de reliëfpuzzel dieren. Of laat ze kennis maken met de fantastische wereld van dieren en hun leefomgeving met de LEGO Education dierenset.

Memory is ook altijd een favoriet spel bij kinderen. Vanuit het educatieve programma Piramide is er ook een memory met foto’s/ plaatjes van dieren. Print de foto’s/ plaatjes twee keer uit en speel memory. Het kind gaat op zoek naar twee dezelfde plaatjes. Of het kind zoekt naar een foto en het getekende plaatje van hetzelfde dier. Dat is een moeilijkere variant. Wat ook kan is het bij elkaar zoeken van het kaartje met de moeder en het kaartje met het jong.

dierenmasker

Speel dierentoneel

Bedenk samen met de kinderen een toneelstuk, waarbij ze zelf dieren kunnen spelen. Maak hierbij gebruik van het schmink starterspakket en laat de kinderen eruit zien als ‘echte’ dieren. Of laat ze zelf maskers maken.

In het toneelstuk kun je ook gebruik maken van muzikale dieren, met elk een eigen geluid. Omdat kinderen dieren zo fascinerend vinden, zorgt dit gegarandeerd voor plezier en leren kinderen door middel van spel.

dier kleistansen

Creatief met dieren

Kleien is één van de favoriete bezigheden van kinderen. Zelfs voor de allerkleinsten is er al een klei die zacht en makkelijk te kneden is. Vraag de kinderen wat hun lievelingsdier is en laat ze die kleien. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kleistansen. Of laat de creativiteit de vrije loop en laat ze een fantasiedier maken en laat ze er een verhaal over vertellen.

Ontdek met de activiteitenkaart ‘Het Kleiproces’ de technieken die er zijn voor het kleien om mooie dingen te creëren.

dier van origami

Naast kleien kun je ook op andere manieren dieren maken. Laat kinderen samen kiezen welk dier ze willen maken. Gebruik hiervoor het dierenhuiden papier. Dit is papier met verschillende motieven dierenhuiden. Zo leren ze ook weer welk dier welke huid heeft. Je kan ook gebruik maken van origamipapier om zo leuke dieren te maken. Er is speciaal origamipapier om de mooiste dieren te maken.

Leer meer over dieren met de AR lessen

Ontdek ook de verschillende AR lessen over dieren, zoals de AR les over bloemen, planten en dieren:

Hoe neem jij de kinderen mee op ontdekking in de dierenwereld?

Ontdek de verschillende ontwikkelingsmaterialen in de webshop.

Bekijk en bestel ontwikkelingsmaterialen in de webshop