Gepubliceerd op 5 januari 2022

Van 26 januari tot en met 5 februari vieren we de Nationale Voorleesdagen. Het boek ‘Maar eerst ving ik een monster’ is uitgekozen tot prentenboek van het jaar. Een hilarisch en herkenbaar voorleesboek met veel mogelijkheden voor bijpassende activiteiten.

De Nationale Voorleesdagen 2022

De doelstelling van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6) jaar die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. (Voor)lezen kent veel voordelen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en taalbegrip. Door interactief voor te lezen werk je met de kinderen aan begrijpend luisteren. Ook is het perfect om de luisterstrategie ‘begin, midden, eind’ aan te bieden.

Op 26 januari is de aftrap met het Nationale Voorleesontbijt. Tijdens het Nationale Voorleesontbijt lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels door heel Nederland.

‘Maar eerst ving ik een monster’ – Tjibbe Veldkamp

Maar eerst ving ik een monsterHet voorleesboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ is het ideale prentenboek voor ieder kind dat nooit genoeg krijgt van voorlezen. Het is een hilarisch en herkenbaar voorleesboek over naar bed gaan, het voorlezen én het uitstellen van het slapen. Het jongetje in het verhaal verzint steeds nieuwe monsters die hij eerst moet gaan vangen.

Heb jij het voorleesboek nog niet?

Bestel het boek in de webshop

Ideeën thema monsters

Het prentenboek is heel geschikt om verder uit te bouwen met activiteiten. We hebben 7 ideeën voor je op een rij gezet.

1. Bouw een slaapkamer in de huishoek

Bouw een slaapkamer in de huishoek waar kinderen het verhaal uit het boek en hun eigen ervaringen bij het naar bed gaan gebruiken in hun spel.

Tip: Het boek past goed bij het thema ‘Wonen’ van Piramide.

2. Welk geluid maakt het monster?

muziekmonstersMet het spel ‘Muziekmonsters’, dat in Piramide regelmatig wordt ingezet, kunnen kinderen het geluid van het monster bedenken. Succes verzekerd met dit spel: samen lekker lezen en muziek maken!

3. Vliegende monsters

vliegende monstersSpeel het spel ‘Vliegende monsters’. Wip de monsters in vakjes. Je wint dit spel door als eerste jouw monsters in de vakjes te laten landen. Vliegt jouw monster toevallig in het middelste vakje? Helaas, dan is jouw monster af.

Let op: dit is een OP=OP artikel

4. Blockposters monsters

Blockposters MonstersMet de blockposters van De Knutseljuf Ede heb je een heleboel monsters in de groep. Download de posters via de website.

5. Kleurplaten monsters

kleurplaat monstersTijd voor monsters! De kleurplaten van De Knutseljuf Ede kun je gebruiken als kleurplaat, maar ook als knip- en plakplaat of als sjabloon voor een raamtekening. Download de kleurplaten via de website.

 

 

Alle materialen voor het knutselen van monsters bestel je in onze webshop

Bestel in webshop

7. Monsters dobbelen

Meester.Thomas nationale voorleesdagen spelMeester.Thomas maakte dit leuke dobbel kleurspel voor de Nationale Voorleesdagen. De leerlingen gooien om de beurt met de dobbelsteen. Ze kleuren het monster bij het aantal stippen dat ze gegooid hebben. De kleur van de monsters mogen ze zelf bedenken.

Download hier het dobbel kleurspel >

 

Veel plezier met de Nationale Voorleesdagen 2022!