Gepubliceerd op 30 april 2021
Leestijd 2 min.

Werd jij de afgelopen weken in de groep overspoeld met alle verhalen over de moestuinmaatjes? Wil je de moestuintjes een plek in de klas geven maar weet je niet hoe? Juf Saskia, werkzaam op OBS De Springplank in ‘s Gravenmoer, bedacht een leuk moestuinproject.

Waarom moestuinieren in de klas?

Het zelf ontdekken en beleven van moestuinieren is effectief, leuk en leerzaam. Kinderen zijn creatief bezig en leren veel over biodiversiteit en verantwoordelijkheid te dragen. Wat gebeurt er als je een plantje vergeet water te geven?

Door moestuinieren een plek in de klas te geven, leren de kinderen groentes en kruiden herkennen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die hun eigen eten laten groeien, dit ook veel eerder durven te proeven. Hoe leuk is het om een eigen gekweekte komkommer van zaadje tot komkommer te proeven!

Start een moestuinproject

Juf Saskia, werkzaam op OBS De Springplank in ‘s Gravenmoer, had als thema ‘planten’. Hiervoor ontwierp ze een Moestuintjes Dagboek met opdrachten. In dit dagboek houden de kinderen het groeiproces van hun moestuintjes in de gaten, noteren ze de observaties, brengen ze de groei in beeld via tekeningen en foto’s, houden ze een groeigrafiek bij én bedenken ze een recept.

Moestuintjes dagboek

Het dagboek bestaat uit twee delen en is vrij te downloaden en te gebruiken:

Meer ideeën voor lessen over eten?

Met het spel ‘Waar komt het vandaan’ leren de kinderen de herkomst van voeding en gebruiksvoorwerpen. Benieuwd naar de ervaring van een leerkracht met dit spel? Lees dan de blog over het spel >

Waar komt het vandaan

Bestel het spel 'Waar komt het vandaan' in de webshop