Gepubliceerd op 24 augustus 2021
Leestijd 5 min.

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is ‘Worden wat je wil’. In deze blog vind je leuke activiteiten voor het thema beroepen.

Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil. Hierbij kunnen kinderen alle beroepen worden die ze willen en kunnen ze alvast dromen over later.

Het doel van de Kinderboekenweek is om zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. De Kinderboekenweek vindt plaats van 6 tot en met 17 oktober 2021.

Kinderboekenweek leesboeken pakket

Om kinderen te enthousiasmeren voor boeken is het natuurlijk belangrijk om mooie en goede boeken tot je beschikking te hebben. Daarom bieden wij de prijswinnaars van de Kinderjury en de boeken die genomineerd zijn voor de Griffels en Penselen in een pakket aan. De titels zijn ook los te bestellen in de webshop.

Bestel het Kinderboekenweek pakket in de webshop

Bestel het Kinderboekenweek pakket

Activiteiten thema beroepen

Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kunnen kinderen alles wat ze worden willen en dromen over later. Wie je ook bent, wat je talenten ook zijn, je kunt alles worden wat je wilt! Vraag jij je af hoe je het thema beroepen verder kunt vertalen in de groep? We hebben wat tips voor activiteiten voor je op een rij gezet.

Activiteit 1: Knutsel beroepen

Met het Knutselrecept – Later word ik… knutselen kinderen wat ze later willen worden. Teken het uniform op het papieren mens of ontwerp zelf een uniform voor een toekomstig beroep!

Knutselrecept later word ik

Download het knutselrecept – Later word ik…

Download het knutselrecept

Activiteit 2: Bedenk de beroepen van de toekomst

De wereld is altijd in beweging en actuele thema’s vragen om bijsturing van wat we kinderen laten leren. Bestaande beroepen worden soms minder relevant en tegelijkertijd ontstaan nieuwe, spannende beroepen. Die vragen vaak om andere vaardigheden. Beroepen veranderen en daarmee veranderen ook de toekomstdromen van kinderen.

Ongetwijfeld dromen kinderen van nu nog steeds van een leven als voetballer of prinses. Het is logisch dat daar nieuwe, spannende beroepen bij zijn gekomen. IJskoningin, hologramontwerper, Marsarchitect, oceaanschoonmaker of Schone luchtagent.

Welke nieuwe beroepen bedenken de kinderen in jouw groep? Laat je inspireren door Emmy, Bram en Nina.

Wat zou je willen worden

Activiteit 2: Zoek het bijpassende attribuut bij het beroep

Een attribuut is een voorwerp dat kenmerkend is voor bijvoorbeeld een sport, beroep of status. Bij een brandweerman denk je bijvoorbeeld gelijk aan de brandweerslang en brandweerhelm. Kunnen de kinderen het attribuut vinden dat bij het beroep past?

Spelvorm 1: Kleed met daaronder attributen

Leg een groot kleed neer. Leg onder het kleed alle attributen die kenmerkend zijn voor bepaalde beroepen neer. Bijvoorbeeld: stethoscoop uit de dokterskoffer, een koksmuts, een brood, een föhn, een hamer, et cetera. Laat de kinderen om de beurt een attribuut onder het kleed vandaan halen. Wie kan raden bij welk beroep dit hoort?

beroepen attributen

Bestel de attributen in de webshop

Bestel de attributen

Spelvorm 2: Speel het combi job spel

combi job spelHet combi job spel bestaat uit 10 beroepen en bijbehorende attributen die door middel van een lus aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Alleen de juiste combinatie past correct aan elkaar. Om te voorkomen dat een kind gaat ‘puzzelen’, dienen de gekozen attributen eerst boven het beroep gelegd te worden. Het daarna goed aan elkaar passen is een prima controle.

Bestel het combi job spel in de webshop

Bestel het combi job spel

Activiteit 4: Spelen als..

Rollenspellen levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Door rollenspellen leren kinderen veel over de wereld om hen heen en over zichzelf. Veel beroepen zijn goed na te spelen: politieagent (en boef), brandweerman, tandarts. Met de juiste verkleedkleding en attributen maak je de rol helemaal af.

Spelvorm 1: Spelen in de bouwhoek als..

De Les Go lessenserie Spelen in de bouwhoek als.. bestaat uit 10 delen. Elk deel bestaat uit 5 spelactiviteiten welke aansluiten bij het beroep. Kinderen leren nieuwe woorden, oefenen mondelinge taalvaardigheid en onbewust zijn ze bezig met rekendoelen.

Lees meer over de Les Go lessenserie Spelen in de bouwhoek als…

Spelvorm 2: Spelen met handpoppen

Ook leuk: de handpoppen beroepen. Vertel een verhaal over verschillende beroepen en zet je verhaal kracht bij met een handpop. Of laat de kinderen zelf stukjes opvoeren met de handpoppen.

handpoppen beroepen

Bestel de handpoppen beroepen in de webshop

Bestel de handpoppen beroepen

Activiteit 5: Bezoek in de Augmented Reality space de werkomgeving van..

Met de Augmented Reality lessen ‘Beroepen in de winkelstraat‘, ‘Beroepen in de lucht‘ en ‘Beroepen op de weg‘ leren kinderen op een speelse manier verschillende beroepen kennen. De lessen bestaan uit 3 delen:

  1. Interactieve PowerPoint
  2. Augmented Reality space
  3. Aansluitende werkvormen

De lessen zijn € 9,50 (exclusief btw) per stuk. Na het bestellen ontvang je de lessen direct in jouw mail.

Bestel de Augmented Reality lessen ‘Beroepen in de winkelstraat’ >

Bestel de Augmented Reality lessen ‘Beroepen in de lucht’ >

Bestel de Augmented Reality lessen ‘Beroepen op de weg’ >

Activiteit 6: Bewegingstussendoortjes thema beroepen van Juf Daphne

Juf Daphne is leerkracht in groep 3 op basisschool de Fontein in Warnsveld. Naast lesgeven vindt ze het leuk om lesmateriaal te ontwikkelen en te delen met andere leerkrachten op haar website. Speciaal voor de Kinderboekenweek 2021 met als thema ‘Worden wat ik wil’ ontwikkelde ze bewegingstussendoortjes met het thema beroepen. Met deze oefeningen doen de kinderen bijvoorbeeld een DJ of een caissière na.

Download de bewegingstussendoortjes beroepen >

Veel plezier met de Kinderboekenweek 2021!