Gepubliceerd op 24 augustus 2021
Leestijd 5 min.

Wie je ook bent, wat je talenten ook zijn, je kunt alles worden wat je wilt! Vraag jij je af hoe je het thema beroepen verder kunt vertalen in de groep? We hebben wat tips voor activiteiten voor je op een rij gezet.

Activiteit 1: Knutsel beroepen

Met het Knutselrecept – Later word ik… knutselen kinderen wat ze later willen worden. Teken het uniform op het papieren mens of ontwerp zelf een uniform voor een toekomstig beroep!

Knutselrecept later word ik

Download het knutselrecept – Later word ik…

Download het knutselrecept

Activiteit 2: Bedenk de beroepen van de toekomst

De wereld is altijd in beweging en actuele thema’s vragen om bijsturing van wat we kinderen laten leren. Bestaande beroepen worden soms minder relevant en tegelijkertijd ontstaan nieuwe, spannende beroepen. Die vragen vaak om andere vaardigheden. Beroepen veranderen en daarmee veranderen ook de toekomstdromen van kinderen.

Ongetwijfeld dromen kinderen van nu nog steeds van een leven als voetballer of prinses. Het is logisch dat daar nieuwe, spannende beroepen bij zijn gekomen. IJskoningin, hologramontwerper, Marsarchitect, oceaanschoonmaker of Schone luchtagent.

Welke nieuwe beroepen bedenken de kinderen in jouw groep? Laat je inspireren door Emmy, Bram en Nina.

Wat zou je willen worden

Activiteit 2: Zoek het bijpassende attribuut bij het beroep

Een attribuut is een voorwerp dat kenmerkend is voor bijvoorbeeld een sport, beroep of status. Bij een brandweerman denk je bijvoorbeeld gelijk aan de brandweerslang en brandweerhelm. Kunnen de kinderen het attribuut vinden dat bij het beroep past?

Spelvorm 1: Kleed met daaronder attributen

Leg een groot kleed neer. Leg onder het kleed alle attributen die kenmerkend zijn voor bepaalde beroepen neer. Bijvoorbeeld: stethoscoop uit de dokterskoffer, een koksmuts, een brood, een föhn, een hamer, et cetera. Laat de kinderen om de beurt een attribuut onder het kleed vandaan halen. Wie kan raden bij welk beroep dit hoort?

beroepen attributen

Bestel de attributen in de webshop

Bestel de attributen

Spelvorm 2: Speel het combi job spel

combi job spelHet combi job spel bestaat uit 10 beroepen en bijbehorende attributen die door middel van een lus aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Alleen de juiste combinatie past correct aan elkaar. Om te voorkomen dat een kind gaat ‘puzzelen’, dienen de gekozen attributen eerst boven het beroep gelegd te worden. Het daarna goed aan elkaar passen is een prima controle.

Bestel het combi job spel in de webshop

Bestel het combi job spel

Activiteit 4: Spelen als..

Rollenspellen levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Door rollenspellen leren kinderen veel over de wereld om hen heen en over zichzelf. Veel beroepen zijn goed na te spelen: politieagent (en boef), brandweerman, tandarts. Met de juiste verkleedkleding en attributen maak je de rol helemaal af.

 

Spelvorm 1: Spelen met handpoppen

Ook leuk: de handpoppen beroepen. Vertel een verhaal over verschillende beroepen en zet je verhaal kracht bij met een handpop. Of laat de kinderen zelf stukjes opvoeren met de handpoppen.

handpoppen beroepen

Bestel de handpoppen beroepen in de webshop

Bestel de handpoppen beroepen

Activiteit 5: Bewegingstussendoortjes thema beroepen van Juf Daphne

Juf Daphne is leerkracht in groep 3 op basisschool de Fontein in Warnsveld. Naast lesgeven vindt ze het leuk om lesmateriaal te ontwikkelen en te delen met andere leerkrachten op haar website. Speciaal voor de Kinderboekenweek 2021 met als thema ‘Worden wat ik wil’ ontwikkelde ze bewegingstussendoortjes met het thema beroepen. Met deze oefeningen doen de kinderen bijvoorbeeld een DJ of een caissière na.

Download de bewegingstussendoortjes beroepen >