Gepubliceerd op 6 december 2018
Leestijd 5 min.

Bijna elke digibeet kan een website bouwen met een template, maar met HTML en CSS een website coderen kan straks elk kind op de basisschool al. Ze leggen zo op jonge leeftijd al de basis voor digitale vaardigheden en dat is het doel van de makers van Code Qube. Ontdek hoe zij de ingewikkelde materie uitleggen aan kinderen.

Educatie over digitale vaardigheden wordt steeds belangrijker. Door te leren coderen met echte code krijgen kinderen een realistisch beeld van de techniek achter hun telefoon of tablet. Hoe maak je die ingewikkelde programmeertaal geschikt voor een jonge doelgroep? Het vijfdelige lespakket Code Qube van Sharina Kiesebrink en Jessica Eijgelsheim enthousiasmeert kinderen en leert hen vaardigheden die later goed van pas komen. Ook het beroep programmeur wordt zo aantrekkelijker.

Code Qube video

Code Qube

Échte codetaal

“Code Qube is het eerste lesprogramma dat zich richt op échte code. We maken kinderen enthousiast door ze het zelf echt te laten doen. HTML en CSS leer je niet door er alleen maar over te typen. Kinderen hebben een fysiek object nodig om de theorie achter het programmeren te begrijpen. Daar beginnen ze mee door eerst de Qube, een zeshoek, zelf in elkaar te zetten”, aldus de twee bedenkers Sharina en Jessica.

Eenvoudig leren coderen
De reguliere Code Qube is van kunststof en kan goed tegen een stootje. Geef ‘m daarom gerust een vaste plek in je lokaal.
De Code Qube Light is van duurzaam karton, herbruikbaar en makkelijk te vervoeren en op te bergen.


Programmeertalen zijn didactisch verantwoord

“HTML en CSS zijn essentieel wanneer je kleine dingen wilt aanpassen in een website. Je leert coderen niet met vaststaande templates, zoals bijvoorbeeld bij WordPress. Je wilt echt in de code duiken. Omdat Code Qube scholieren de programmeertaal achter deze programma’s leert, stappen zij straks eenvoudig over op andere platforms en programmeertalen. Dat levert ze veel voordeel op in de toekomst, die steeds digitaler wordt.”

Effectieve combinatie tussen fysiek en digitaal
Leren coderen wordt leuk met de handige video’s, spelletjes en quizzen in het lespakket. Personages HTML Henk en CSS Sara nemen je mee op ontdekkingstocht in de wereld van techniek.


Docenten ontvangen de juiste begeleiding

“Docenten krijgen een eigen account om de voortgang en de accounts van de leerlingen te beheren. Daarmee kunnen ze vooruitkijken in het lesprogramma en als ze het leuk vinden zelf alvast wat uit te proberen. De leerlingen ontvangen een groepsaccount met daarin hun persoonlijke account. Zo werken ze ook na de groepslessen op school zelfstandig verder werken aan de website. De licenties zijn een jaar geldig.”

Door kinderen te leren programmeren:

  • Begrijpen ze welke technieken er achter hun favoriete websites of apps zitten
  • Wordt techniek een aantrekkelijkere beroepskeuze
  • Dring je op lange termijn het tekort aan programmeurs terug

Maak kennis met deze unieke manier waarop kinderen leren coderen. Bestel de Code Qube Light of speel de demo.

Bekijk het product
Code Qube
Code Qube
Code Qube
Code Qube
Code Qube