Gepubliceerd op 15 juni 2021
Leestijd 5 min.

Het is muisstil in de Roboticahoek. Kinderen tellen, zoeken kleuren uit en vullen spijkertjes met de juiste kralen: 7 blauw, 3 rood, 3 wit… Stap voor stap wordt een reeks handelingen uitgevoerd, en kijk: na een aantal regels ontstaat er een structuur! De kinderen kunnen niet wachten tot de hele plank gevuld is. Lukt het ze om de geheime code te ontrafelen?

Wat is kraak de code?

Kraak de code is inmiddels een populaire activiteit. Kralenplanken zijn in iedere (kleuter)groep favoriet! Tijdens Kraak de code lessen spelen kinderen met de populaire vierkante kralenplanken en oefenen direct met programmeren, een 21e-eeuwse vaardigheid. Codes worden gekraakt waarbij prachtige afbeeldingen ontstaan.

Bekijk een voorbeeld van Kraak de code >

Computational thinking

Computational thinking – onderdeel van de 21e -eeuwse vaardigheden – kun je oefenen met het oplossen van geheime codes. Zo’n code is opgedeeld in kleine stukjes, wat het denken structureert. Door de codetaal te volgen, los je het probleem op. Programmeren van computers gaat ook uit van het denken in structuren. Je kunt het oplossen van de geheime codes dus benoemen als de beginselen van programmeren, maar dan zonder computer.

Vanuit de vele enthousiaste reacties van leerkrachten over de lessenseries ‘Kraak de code’ weten we dat kinderen graag de codes ontcijferen en met plezier met de inhoud van deze lessen aan de slag gaan. En leerkrachten werken op een eenvoudige manier met digitale geletterdheid.

Lessenseries Kraak de Code

Het werken met de codebladen is de werkvorm van deze lessen. Ieder codeblad is voorzien van een antwoordenblad van de kralenplank, waarmee de kinderen zelf hun oplossing kunnen controleren. Met een aansluitend les idee maak je de les makkelijker of moeilijker. Vanuit de vele enthousiaste reacties van leerkrachten over deze lessenseries weten we dat kinderen graag de codes ontcijferen en met plezier met de inhoud van deze lessen aan de slag gaan.

We hebben 3 lessenseries ontwikkeld:

 1. Kraak de Code
 • Bestaat uit 3 lessen.
 • Sluit aan bij thema’s zoals vakantie, verkeer en dieren.
 1. Kraak de Code samen (NIEUW!)
 • Bestaat uit 2 lessen.
 • Sluit aan bij de verschillende seizoenen.
 1. Alfabetcode
 • Bestaat uit 3 lessen.
 • Sluit aan bij thema’s zoals letters, woorden en de woordenmachine.

Nieuw: Kraak de code samen

Kraak de code samen gaat nog een stapje verder: de leerling heeft de oplossing van een andere leerling nodig. Samen vinden zij de complete oplossing. Kinderen zijn verwonderd en hebben plezier in het zien van de combinatie van twee of meerdere kralenplanken.

Kraak de code samen bestaat uit:

 • 2 complete lessen over coderen en samenwerken
 • Les 1 gaat over het bewust ervaren van het uitvoeren van een taak door stap voor stap een stappenplan uit te voeren.
 • Les 2 gaat over samenwerken. De leerlingen gaan eerst individueel aan de slag. Daarna ontdekken ze dat ze 2, 3 of 4 oplossingen nodig hebben voor de totaaloplosing.
 • 50 aansluitende bijlagen

Direct aan de slag met de lessenserie Kraak de code samen?

Bestel Kraak de code Samen

Hoe werkt Kraak de code?

In deze video zie je een code uit de lessenserie ‘Alfabetcode’.

Alfabetcode

Direct aan de slag met de lessenserie Alfabetcode?

Bestel de Alfabetcode

Direct aan de slag met de lessenserie Kraak de code?

Bestel Kraak de code