Gepubliceerd op 2 januari 2019
Leestijd 5 min.

De inclusieve kinderopvang staat midden in de samenleving en iedereen is er welkom. Ook kinderen met een beperking, een andere huidskleur of een niet-Nederlandse achtergrond. Hoe zorg je ervoor dat álle kinderen zich hier ook echt thuis voelen? Met andere woorden: “Hoe maak ik mijn kinderopvang inclusief?”

Hoe maak ik mijn kinderopvang inclusief?

Pedagoog en interieuradviseur Rita Stronks geeft antwoord:

‘Wanneer een baby of peuter op het kinderdagverblijf voor het eerst zonder zijn moeder is – en daarbij ook nog met een andere huidskleur en taal wordt geconfronteerd – heeft dat een enorme impact. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat deze kleintjes zich snel welkom en vertrouwd voelen. Bewuste keuzes voor het interieur en speelmaterialen helpen je daarbij.’

Een veilig en vertrouwd interieur

Kinderen wennen volgens Rita makkelijker aan de kinderopvang als ze herkenbare voorwerpen van thuis zien. ‘Die geven een veilig en vertrouwd gevoel. Een goed idee dus om daar op te letten als je iets nieuws aanschaft. Wat beslist helpt, zijn poppen in verschillende huidskleuren en verkleedkleren in bijvoorbeeld etnische prints. Je kan ook lege verpakkingen in de huishoek leggen die uit de toko of de Turkse winkel komen. Helemaal geweldig is een fotocollage van alle kinderen, thuis op de bank met hun familie. Vraag ouders om zo’n foto!’

Een multiculturele sfeer in de huishoek alleen is niet voldoende. Ook met andere activiteiten kun je ervoor zorgen dat alle kinderen zich thuis voelen.

  • Bouwen met Duplo? Geef de Wereldmensenset erbij.
  • Knutselen? Gebruik kartonnen aankleedfiguren en gezichten in 8 verschillende huidtinten.
  • Puzzelen? Ook daarin kun je de dagelijkse realiteit laten zien, bijvoorbeeld met ‘Familie op de markt’ en ‘Blije kinderen’.
  • Lezen? Let eens op de afbeeldingen. Donkere kindjes met strooien rokjes, Hollandse meisjes op klompen en indiaantjes met een veer komen nog in veel boeken voor. Vervang ze door modernere kinderboeken. En kijk dan meteen even naar ‘Puk & Ko thuis’, een methode voor taalontwikkeling die ouders ook thuis kunnen gebruiken. Het boekje is er in het Nederlands, Turks, Marokkaans-Arabisch en Berbers.

Jij hebt een belangrijke taak!

De overheid ziet graag dat zoveel mogelijk kinderen naar de kinderopvang gaan. Want het is goed voor de kwaliteit van het onderwijs als kinderen op een gelijk niveau aan de basisschool beginnen.  Met een inclusieve aanpak in de kinderopvang, help jij hieraan mee!