Gepubliceerd op 11 december 2020
Leestijd 6 min.

Met deze lees- en speltips blijft je leerling op een speelse manier verder oefenen met lezen en taal in de vakantie. Handig om ouders als tip mee te geven tijdens de kerstvakantie!

Lezen is leuk!  

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt een leerling niet dwingen om te lezen. Belangrijk is dan ook dat je van het thuis oefenen geen verplichte ‘leesles’ maakt. Zeker in de vakantieperiode is het ook belangrijk dat de leerling even ‘vrijaf’ heeft van school. Laat zien aan ouders en leerling hoe leuk én nuttig lezen kan zijn door boeken af te wisselen met lekkere recepten, leuke educatieve spellen of grappige moppenbundels. 

Hoe kies ik een passend boek? 

Leesplezier begint bij boeken die aansluiten bij de interesses en het AVI-niveau van de leerlingen. Niet alleen maakt dit het lezen namelijk een stuk leuker en ontspannen, ook zorgt het voor een gevoel van zelfvertrouwen!   

In de zoektocht naar een leuk boek begin je daarom met het opdoen van inspiratie. Vraag bijvoorbeeld voor de kerstvakantie begint welke boeken je leerlingen graag thuis zouden willen lezen of breng samen met je groep op een regenachtig middag een bezoekje aan de bibliotheek. Ook leuk: via de website Land van Lezenkunnen leerlingen vanaf groep 4 een online BoekenMatch doen. Aan de hand van plaatjes swipen zij hiermee binnen mum van tijd naar een boek wat perfect bij hen past. Laat je leerlingen eens kennismaken met de gratis tool.  

Merk je dat je leerling een specifiek boek erg leuk vindt? Kijk dan eens of je meer van dit soort verhalen kunt vinden. Zoek bijvoorbeeld op boeken van dezelfde schrijver of spits je toe op boeken binnen hetzelfde genre. 

Hoe zorg ik voor voldoende afwisseling? 

Stel, een leerling heeft ontdekt dat hij of zij helemaal verzot is op de verhalen van Paul van Loon. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat er vanaf dat moment geen andere schrijvers en/of genres meer gelezen worden! Gelukkig is het aanbod in kinderboeken tegenwoordig ontzettend groot. Zo zijn er zoekboeken, informatieve boeken, stripboeken, samenleesboeken, toneelleesboeken en zelfs boeken met geureffecten of Augmented Reality! Genoeg om uit te kiezen dus. 

Hoe houd ik het speels en interactief? Met spellen!  

Tip: vul je kast aan met educatieve spellen!  

Onze educatieve spellen geven leerlingen de kans om ook eens op een heel andere manier thuis bezig te zijn met taal, spelling, lezen, schrijven en rekenen. Ze zijn ook heel geschikt om leerlingen in de vakantie extra uitdaging mee te geven, of juist wat extra ondersteuning. We ontwikkelen alle spellen samen met de methodemakers, zodat ze 100% aansluiten op het onderwijs. Zo oefenen kinderen spelenderwijs thuis door met wat ze op school leren! Kijk eens naar de educatieve spellen en doeblokken.  

Thuis verder al spelend leren lezen, schrijven, rekenen en schrijven 

Zoals eerder aangegeven is het bij thuis oefenen vooral niet de bedoeling dat lezen té schools gepresenteerd wordt. Geef ouders dit ook mee. Gaan ze samen lezen? Zorg er dan voor dat er een gezellige en relaxte sfeer ontstaat. Lees bijvoorbeeld afwisselend een pagina, combineer het lezen met iets actiefs zoals level lezen of wissel de boel af met een educatief spelletje. 

Je kunt ouders ook als leesbevorderende tip meegeven op een andere manier met het lezen om te gaan. Laat ze bijvoorbeeld zowel tussendoor als achteraf gezien wat tijd en aandacht aan het verhaal besteden.  Bijvoorbeeld door te stoppen halverwege een bladzijde en te fantaseren over wat er hierna zal gebeuren. Of laat ze samen met je leerling bedneken wat ze van het verhaal, het personage of de illustraties vinden. Was het boek bijvoorbeeld eng of juist grappig? Wie zou het kind graag willen zijn in het verhaal? En waarom? 

Kinderboeken en educatieve spellen voor thuis: volop keus in onze webshop 

Zwijsen maakt leuke en leerzame boeken én spellen voor elke jaargroep, op ieder AVI-niveau en aansluitend bij onze methodes Schatkist, Veilig leren lezen en Estafette. Zo garanderen wij een doorgaande leerlijn taal & lezen, rekenen en schrijven vanaf peuters tot en met kinderen in groep 8. Kortom: Zwijsen heeft voor ieder kind een boek spel op maat! Naar de webshop. 

Anders bezig zijn met lezen 

Even geen zin in een boek? Zwijsen heeft ook spelletjes over taal en (leren) lezen. Voor kinderen vanaf groep 1-2 t/m groep 8. Bijvoorbeeld de Magnetische letterdoos van Veilig leren lezen, voor kinderen in groep 3. Of het AVI-kwartet van De Gorgels, voor kinderen vanaf 7 jaar. Bekijk alle kinderspellen.

Onze leukste boeken- en spellentips voor in de kerstvakantie  

Rompompom ik lees en schrijf (4+)  

Met de Rompompom schrijfkaarten en een uitwisbare stift leren kinderen de letters en cijfers van school schrijven. Zo leren ze bijvoorbeeld de letter van hun eigen naam of het cijfer dat hoort bij hun leeftijd!  

Veilig leren lezen Magnetische letterdoos (6+) 

De oude vertrouwde letterdoos in een nieuw en handzamer jasje! Met deze letterdoos leren kinderen spelenderwijs letters, woordjes en zinnen lezen. De opdrachten stimuleren de taal- en leesontwikkeling.  

Dolfje weerwolfje Kaartspel Spelling oefenen (7+) 

Een leerzaam kaartspel voor jong en oud! Vorm met dit spel setjes van kaarten met één spellingsmoeilijkheid, bijvoorbeeld twee woorden met een ij: spijker en ijs of twee woorden met ‘s: foto’s en paprika’s. Ook voor oefenen met woorden met lastige letters: c–s–z–i–ie–ij–ei–y–v–f–au–ou–’s–ch–g.  

De Gorgels tafels oefenen (7+) 

Met dit spel oefenen kinderen spelenderwijs de tafels 1 tot en met 12. Ze kunnen het alleen spelen, maar ook met z’n tweeën. Samen met Melle en Bobba oefen je: taal & lezen, rekenen en spelling!  

Letterboek van Aap tot Zwijn (4+) 

Kleuters ontdekken in dit langwerpige letterboek alle letters van het alfabet. Van de A van Armin Aap gaat het via onder andere de G van Gijs Giraf, de L van Lotte Lama en de O van Otis Olifant naar de Z van Zoran Zwijn. 

Het grote AVI E3 boek op pad met boeven (6+) 

Dikke verhalenbundel voor kinderen die leren lezen. Alle teksten zijn geschreven op AVI-niveau E3. Het bevat veel verschillende soorten teksten, zoals strips, versjes, moppen, informatieve teksten en (korte) verhalen. 

Toneellezen Sam Schoffel en de dievendag (7+)  

De teksten lees je samen met je kind hardop. Kies allebei wie je wilt zijn, en lees dan om de beurt je rol. 

Lees je digiwijs Zoekwoord: rivierhaai (8+) 

Aansprekend verhaal over nepnieuws. In kaders staat uitleg van belangrijke begrippen, zodat je kind meteen meer over dit onderwerp te weten komt. 

De beste school van de hele wereld (9+) 

Supergrappige graphic novel over Marie die plots de enige leerling op haar school is. Ze vermaakt zich uitstekend in haar eentje en haar drukke vaders hebben verder nergens erg in…