Gepubliceerd op 31 januari 2024
Leestijd 5 min.

Iedere professional die met jonge kinderen werkt is bekend met kosteloos materiaal. Verpakkingen en ander restmateriaal, dat je niet meer gebruikt en meestal weggooit, wordt gebruikt om te knutselen. Tegenwoordig noemen we dat recyclen van afval. Dat vraagt om een Rolf spel waarmee je bewust leert zelf te recyclen. Dat doe je met Recyclebeesten!

Lege keukenrollen, doosjes, plastic zakjes, rietjes, deksels en kurken, dat zijn de ingrediënten van de 6 recyclebeesten. De uil, krokodil, vlinder, vis, bij en inktvis staan centraal in dit spel. De kinderen verzamelen het afval van deze beesten door de cirkels van het spelbord te halen. Gebruik het spel Recyclebeesten in jouw groep en volg deze tips.

Tips voor het spelen met Recyclebeesten

Tip 1

Bespreek met de kinderen het weggooien van afval. Welke materialen kun je zelf nog gebruiken? Laat een paar voorbeelden zien, zoals een lege keukenrol, een kurk of een lege yoghurtbeker. Wat kunnen de kinderen hiervan maken? Leg de materialen in het Atelier en laat kinderen er vrij mee knutselen en construeren.

Tip 2

Speel het spel Recyclebeesten. Kinderen kijken kritisch naar de beesten en ontdekken van welk afval ze zijn gemaakt. Dat afval verzamelen ze tijdens het spel voor hun verzamelkaart. Wie heeft als eerst zijn verzamelkaart vol?

Tip 3

Zet de kaarten met de recyclebeesten uit het spel als voorbeeld in het Atelier. Doordat de kinderen het spel hebben gespeeld, weten zij welk afval nodig is om deze beesten te knutselen. Thuis gaan ze op zoek naar dit afval en verzamelen het in de groep. Daarna kan het knutselen beginnen van eigen recyclebeesten.

Zorg voor het milieu en zorg voor onze wereld, hét belangrijke onderwerp van dit spel.