Gepubliceerd op 5 november 2019
Leestijd 2 min.

Zoek je een rijke, creatieve activiteit voor de Sinterklaastijd? Met deze sjablonen op de lichttafel – of als schimmenspel tegen de muur – verzinnen kinderen samen de leukste Sinterklaasverhalen. Daarbij oefenen ze met beeldaspecten, verrijken hun woordenschat en verkennen vormen en schaduwen.

De kinderen werken met hun handen en met hun hoofd. Laat ze eerst de sjablonen overnemen op zwart papier. De witte vlakken knippen of prikken ze uit. Daarna plakken ze er mooi gekleurd vliegerpapier of zijdepapier achter. Vervolgens mogen ze zelf een verhaal verzinnen en naspelen. Op de lichttafel of als schimmenspel. Wat gaat het worden: de intocht van Sinterklaas of het bezorgen van cadeautjes op het dak?

Wat heb je nodig?:

  • Zwart karton
  • Vliegerpapier of zijdepapier in verschillende kleuren
  • Lijm en lijmkwasten
  • Scharen en/of prikpennen met prikvilt
  • Lichttafel of wit laken en lamp

Je kunt de sjablonen hier downloaden. Zorg ervoor dat de verhoudingen kloppen voordat je ze print. Misschien moet je de huizen wat vergroten en de cadeaus wat kleiner maken, zodat het er goed uitziet op de lichttafel. Het eindresultaat is te mooi om weg te doen na het spelen. Hang ze voor het raam voor een gezellige Sinterklaassfeer!

Download ons gratis knutselrecept om dit Sinterklaas schaduwspel te creëren!

Knutselrecept - Zie het licht schijnt door de sjablonen