Gepubliceerd op 5 maart 2021
Leestijd 5 min.

Kinderen van nu groeien op in een wereld waarin de iPad, computers en smartphones een prominente rol spelen. Soms weten de kinderen zelfs beter hoe het werkt dan jij en ik! Een veel gestelde vraag is “Hoe kan ik ervoor zorgen dat kinderen hier goed en verstandig mee om leren gaan?”. Hier is een taak weggelegd voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

Mediawijsheid

De verwachting is dat de samenleving steeds verder zal medialiseren. Mediawijsheid is onmisbaar om optimaal mee te kunnen doen in de samenleving vol media. Om verstandig met digitale middelen om te leren gaan, zijn 21e-eeuwse vaardigheden nodig. Mediawijsheid is een onderdeel binnen Digitale Geletterdheid.

Hoewel internet de wereld van kinderen vergroot, brengt het ook zaken als nepnieuws en internetcriminaliteit met zich mee. Daarom voelen basisscholen de noodzaak om de digitale geletterdheid van kinderen te vergroten (Bron: Monitor Digitale Geletterdheid 2019).

Ook als BSO of kinderopvang kun je een bijdrage leveren aan de digitale geletterdheid van kinderen.

iPads in de klas/groep

iPads zijn inmiddels aardig ingeburgerd in het onderwijs. De producten van Apple dragen bij aan de creativiteit en digitale vaardigheden van kinderen. Spelenderwijs leren ze aan de slag te gaan met foto, film, muziek en tekenen. Door het toepassen van deze technologie verandert en verbetert het onderwijs. Naast de iPad biedt Apple een rijke verzameling aan mogelijkheden om effectief te leren. Hierbij kun je denken aan educatieve apps, handleidingen, boeken en cursussen. iPads in de klas/groep zijn daarmee een waardevolle aanvulling op de andere leermiddelen.

Whitepapers

Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad?

Op deze vraag geeft Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, antwoord in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Download Whitepaper iPads op de BSO

Download Whitepaper iPads in de kinderopvang

Whitepaper 'De iPad in de kinderopvang'

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper 'De iPad in de kinderopvang' in je mailbox.

Webinars iPads op de BSO / kinderopvang

Wil je meer weten over de iPad gebruiken op de BSO of in de kinderopvang? Bekijk dan de gratis webinars en meld je aan.