Gepubliceerd op 13 maart 2024
Leestijd 5 min.

In de altijd bewegende wereld van scholen en kinderopvang zijn we steeds op zoek naar nieuwe, toffe manieren om leren zowel leuk als nuttig te maken. Dit hoeft natuurlijk niet altijd binnen te gebeuren. Ook buiten kunnen kinderen van alles leren. Zo is stoepkrijt bijvoorbeeld veel meer dan alleen maar iets om de stoep mee te versieren. Het is een hulpmiddel om leren op een leuke manier te ondersteunen. In deze blog geven we je een aantal ideeën hoe je stoepkrijt kan gebruiken tijdens de lessen, en zo het leren een frisse neus te laten halen buiten de bekende klaslokaalmuren.

Taal- en rekenvaardigheden oefenen

Met stoepkrijt kunnen kinderen op de speelplaats op een groot canvas oefenen met letters, woorden, cijfers en sommen. Het visualiseren van deze basisvaardigheden in grote, kleurrijke formaten helpt kinderen om de stof beter te begrijpen en te onthouden. Organiseer bijvoorbeeld een dictee waarbij kinderen woorden moeten schrijven met het krijt, of maak sommen die kinderen in teams oplossen door de antwoorden groot op de grond te schrijven.

Creativiteit en expressie stimuleren

Kunst en creativiteit zijn essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Het geeft ze een uitlaatklep voor expressie en helpt bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek. Met stoepkrijt kunnen kinderen vrij tekenen of werken aan specifieke opdrachten die aansluiten bij thema’s die in de klas behandeld worden. Dit bevordert niet alleen de creativiteit maar ook het thematisch denken.

Beweging en spel integreren

Leren door te bewegen heeft een positief effect op zowel de fysieke als cognitieve ontwikkeling van kinderen. Gebruik stoepkrijt om spellen zoals Twister, hinkelen of een parcours met opdrachten te creëren. Deze activiteiten kunnen worden ingezet om zowel de motorische vaardigheden als het geheugen, de aandacht en de samenwerking te stimuleren.

Sociale vaardigheden ontwikkelen

Het samenwerken aan een groot krijtkunstwerk kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals samenwerken, delen en omgaan met teleurstellingen of meningsverschillen. Dit soort activiteiten biedt waardevolle leermomenten buiten de meer gestructureerde klasomgeving.

Blijf buiten lesgeven

Het gebruik van stoepkrijt op school of in de kinderopvang is echt een feestje. Niet alleen is het superleuk en zorgt het ervoor dat kinderen lekker kunnen bewegen en hun fantasie de vrije loop laten, maar het helpt ze ook nog eens op allerlei gebieden te groeien. het idee van buiten de lijntjes kleuren – letterlijk en figuurlijk! We moedigen alle leerkrachten en opvangmedewerkers aan om de buitenlucht op te snuiven en die als een extra lokaal te zien. Door stoepkrijt op zoveel creatieve manieren te gebruiken, maken we samen een plek waar ieder kind kan schitteren. Verzamel al je stoepkrijt bij elkaar en maak er een kleurrijke boel van!