Gepubliceerd op 9 april 2024
Leestijd 5 min.

Voor de meeste kinderen zijn Moeder- en Vaderdag een feestje. De euforie als mama of papa het zelfgemaakte cadeautje in ontvangst neemt en de spanning om het ingestudeerde versje op te zeggen zijn ijkpunten in menig kinderleven. Maar wat als een kind in je groep een andere gezinssituatie heeft? Als pedagogisch medewerker of leerkracht sta je voor de uitdaging om alle kinderen te betrekken bij deze bijzondere feestdagen. In dit blog lees je hoe je dit op een sensitieve manier doet.

Een leuke knutsel bedenken voor Moeder- of Vaderdag kan een flinke uitdaging zijn als je te maken hebt met kinderen die uit een andere gezinssituatie komen. Het laatste dat je wilt is kinderen of hun familieleden door een verkeerde actie kwetsen of voor het hoofd stoten. Twijfel je over je ideeën, of weet je niet goed wat je moet doen? Wees dan niet bang om de ouders(s) of een andere belangrijke persoon in het leven van het kind te betrekken bij je gedachten of ideeën. Samen komen jullie vast tot een mooie oplossing die fijn voelt voor het kind en degene voor wie het cadeautje gemaakt wordt.

Hieronder lees je een aantal suggesties voor verschillende gezinssituaties.

Kinderen die een ouder missen

Cadeautje voor een ander belangrijk persoon

Kinderen die hun vader of moeder moeten missen, kunnen een cadeautje maken voor een ander belangrijk persoon in hun leven. Misschien heeft het kind een bijzondere band met een familielid van de missende ouder, zoals een oma of een oom of tante. Maar het kan ook een buurman zijn die veel voor het kind betekent, of een goede vriend of vriendin. Laat de kinderen zelf beslissen voor wie ze iets willen maken, zodat het knutselproject betekenis voor ze heeft.

Herinneringendoosje voor missende ouder

Je kunt er ook voor kiezen om iets te knutselen voor de missende ouder. Is de ouder tijdelijk afwezig, dan kan het kind het cadeautje alsnog later geven. Als de ouder blijvend afwezig is, kun je het kind iets laten maken dat een herinnering vormt aan zijn vader of moeder. Denk aan een geknutselde bloem, of een versierd potje waar een klein eigendom van de ouder in past of een kaarsje. De wat oudere kinderen komen misschien zelf met een knutselidee. Stop het knutselwerk vervolgens in een mooi versierd herinneringendoosje, zodat het kind deze thuis of op school een bijzonder plekje kan geven. Wanneer de behoefte er is, kan het doosje worden opengemaakt en is er ruimte voor herinneringen of verhalen. Laat op belangrijke momenten eventueel een (led)kaarsje branden.

Kinderen die twee vaders of moeders hebben

Kinderen die twee vaders of moeders hebben, kunnen voor de betreffende Moeder- of Vaderdag een cadeautje maken voor beide ouders. Dit kan één knutselwerk zijn voor beide ouders, zoals een fotolijstje beplakt met schelpen of gekleurde steentjes. Het kind kan ook tweemaal hetzelfde cadeautje maken en deze personaliseren voor elk van de ouders, zoals een ketting van geverfde pasta of een sleutelhanger van klei. Laat de knutsels versieren met de lievelingskleuren van beide ouders. Op de andere feestdag maakt het kind een cadeautje voor een ander persoon dat een belangrijke rol speelt in zijn leven. Op deze manier krijgen beide feestdagen waarde en betekenis voor het kind.

Meer inspiratie voor knutselideeën voor moeders

Meer inspiratie voor knutselideeën voor vaders

Besteed er aandacht aan met de groep

Gelegenheden zoals feestdagen zijn een uitstekende kans om gesprekken te voeren met de groep over diversiteit. Vertel dat gezinnen in alle vormen en samenstellingen bestaan, en dat dit allemaal goed is. Dit kan op een laagdrempelige manier gedaan worden door het spel Jij en ik en Familiekwartet te gebruiken. Bespreek tijdens het spel wat er allemaal te zien is, en stel vragen over de inhoud.

Dagen als Moeder- en Vaderdag draaien om de liefde tussen het kind en iemand waar het kind veel van houdt. Dit kan dus ook iemand anders dan een ouder zijn. Het gaat erom dat kinderen liefde en waardering mogen tonen aan de mensen die belangrijk zijn in hun leven.