Gepubliceerd op 19 januari 2018
Leestijd 1 min.

Bij de Rolf groep komen regelmatig vragen binnen over de inrichting van de buitenruimte. Deze komt van een kinderopvanglocatie. Edo Gabes van VrienDD, onze partner op het gebied van buiteninrichting, geeft antwoord.

edo gabes

Edo Gabes van VrienDD, onze partner op het gebied van buiteninrichting, geeft antwoord.

Kinderopvang buiten
Oplossing - Inrichting
HAGS
Kinderopvang buiten
Kinderopvang buiten

“De buitenruimte wordt vaak geassocieerd met spelen, rennen en ravotten. Maar het kan ook een plek zijn waar het fijn is om rustig te zitten, te luisteren en te leren. Het is de kunst om verschillende functies op een natuurlijke manier samen te laten komen. Wij kiezen graag voor de ideale mix: speeltoestellen waarop kinderen zich fysiek kunnen uitleven, zand en water om creatief bezig te zijn en een natuurlijk ‘zitje’ waar je in alle rust met elkaar kunt praten, zingen en lezen.”

Bij het ontwerpen van een toekomstbestendige buitenruimte zijn de volgende afwegingen belangrijk: Wat is de langetermijnvisie voor de buitenruimte Met een meerjarenplan kun je je ultieme buitenruimte in fasen laten ontstaan. Zo hoef je je budget niet in een keer uit te geven.

Wat voor uitstraling moet de buitenruimte krijgen?

Je ziet steeds meer groene schoolpleinen. Als er een groene speelplek in de buurt is, kun je misschien beter denken aan een combinatie van ‘groen’ en ‘verhard’. Dat geeft meer variëteit in speelmogelijkheden.

Kun je toestellen hergebruiken?

Een nieuwe inrichting van de buitenruimte betekent niet dat alle speeltoestellen vervangen moet worden. Vaak kun je ze nog goed hergebruiken en komen de toestellen op een andere plek beter tot hun recht.