Gepubliceerd op 14 juni 2022
Leestijd 3 min.

Er is geen leukere en creatievere bezigheid dan tekenen voor kinderen. Ze kunnen hun fantasieën visueel maken op papier en deze vol trots laten zien aan hun ouders. Tekenen heeft grote voordelen voor kinderen. Het stimuleert onder andere creativiteit en verbeelding, en het helpt bij de coördinatie tussen de hersenen. Genoeg redenen om ook in de bovenbouw tijd aan tekenen te besteden. Op zoek naar inspiratie voor tekenen in de bovenbouw? Wij helpen je in deze blog met ideeën voor tekenen in groep 6, 7 en 8!

Tekenen groep 6: Kaartenbak tekenen met fineliners van BIC

In groep 6 leren kinderen veel nieuwe vaardigheden. Ze leren grammatica en krijgen een ingewikkelder rekenniveau voorgeschoteld. Juist daarom is het belangrijk om hun creativiteit en fantasie te stimuleren. Een leuke manier om dit te doen, is door middel van kaartenbak. In de kaartenbak zitten kaartjes met op elk kaartje een verschillend verhaal. De kinderen krijgen per groepje een verschillend kaartje en mogen na het lezen van dit kaartje een tekening maken. Geef een leuke draai aan de tekenles en maak je gebruik van de Intensity Fun Fineliners van BIC!

Fineliners BIC Intensity set fijn en medium

Tekenen groep 7: Eén tekening per groepje 

Wil je je tekenles spannend maken en de kinderen betrokken houden? Verdeel de klas in groepjes. Geef ieder groepje één wit tekenvel en elk kind één stift of potlood in een verschillende kleur. Per minuut mag iemand uit het groepje iets tekenen op het vel papier. Als de minuut voorbij is, wordt het blad doorgegeven. Nadat alle kinderen aan de beurt zijn geweest, is het kunstwerk van de groep klaar. Hierna kunnen alle groepjes hun gezamenlijke tekening laten zien.  

kleurplaat kind

Tekenen groep 8: Organiseer een tekenweek! 

Organiseer een tekenweek voor groep 8. Gedurende de week laat je het onderwerp tekenen regelmatig terugkomen door middel van verschillende tekenactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan: stoepkrijten in de pauze of digitaal tekenen. Geef de klas op maandag de opdracht om een tekening te maken en vertel erbij dat ze op vrijdag de tekening mogen presenteren. Op deze manier denken kinderen na over de gedachte achter de tekening én je leert kinderen om inzicht te krijgen in de creativiteit van de ander.

Stoepkrijten

Heb je nog nieuwe tekenmaterialen nodig voor tekenen in de bovenbouw? Bekijk alle tekenmaterialen in de webshop.

Bekijk alle tekenmaterialen