Gepubliceerd op 21 december 2021
Leestijd 5 min.

Op 28 januari is het de Dag van de Privacy. Privacy is niet enkel een zorg van de overheid, maar van ons allen. Iedereen heeft ermee te maken. Van eenmanszaken tot aan multinationals. Ook in het onderwijs is privacy een zorg. In deze blog geeft Jeroen Rougoor, Export Manager Caribbean, antwoord op de 5 meest gestelde privacy-vragen in het onderwijs.

Dag van de Privacy

De dag van de Privacy is in het leven geroepen met steun van de Europese Commissie. De bedoeling van deze dag is om iedereen beter te informeren over de rechten (en plichten) betreffende het gebruik van persoonsgegevens, door overheden, bedrijven en/of andere organisaties.

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt.

5 Meest gestelde privacy-vragen in het onderwijs

1. Waar sla ik straks nog veilig mijn documenten op?

In de eerste plaats: achter een veilig wachtwoord. Daar begint alles mee. Google en Microsoft leveren goede en stabiele cloudoplossingen, maar zolang je wachtwoord begint met ‘Welkom…’ is geen enkel document goed beveiligd. Hetzelfde geldt voor namen van kinderen, huisdieren en favoriete vakantielanden. Mijdt in elk geval mobiele datadragers, zoals ubs-sticks en externe harde schijven, want die blijven overal slingeren.

2. Mag de klassenlijst nog in de klassenmap?

Nee, die hoort daar niet. Je hebt van ouders het vertrouwen gekregen om hun gegevens op een zorgvuldige manier te gebruiken voor onderwijsdoeleinden en om het kind op een goede manier onderwijs te kunnen geven. In de klassenmap wordt het vaak voor allerlei doeleinden ingezet, nog even afgezien van wie er allemaal bij kunnen. Afgeschermd bewaren dus; digitaal achter een wachtwoord of in een afgesloten kast.

3. Wie heeft er toegang tot het leerlingdossier van de kinderen op school?

Alleen de direct verantwoordelijken. Dat betekent dat de leerkracht alleen toegang heeft tot de eigen groep. De directeur is eindverantwoordelijk, dus die heeft een schoolaccount. Verder eigenlijk niemand. De intern begeleider heeft bijvoorbeeld strikt genomen alleen de verantwoordelijk voor de zorgleerlingen, dus die zou alleen daar toegang tot hoeven hebben. We horen overigens wel vaak als reactie dat men zich afvraagt of dit wel mogelijk is in het LAS.

4. Waar bewaar ik mijn wachtwoorden als ik ze nergens op mag schrijven?

Voor wie een smartphone heeft, zijn er tegenwoordig erg handige wachtwoord-apps. Die werken erg goed. Heb je geen smartphone, mijdt dan in ieder geval lijstjes op de laatste pagina van je agenda of je klassenmap. Wellicht ergens een geheugensteuntje opschrijven wat niet het wachtwoord verraadt, maar waar jij wel genoeg aan hebt?

5. Hoe beveilig ik papieren informatie goed?

In elk geval in afgesloten kasten die op slot kunnen. Zeker wanneer het leerling-gegevens bevat. Daaronder vallen ook adressen en telefoonnummers. En oh ja, zorg dat documenten niet vergeten kunnen worden als je ze uitprint of kopieert. Een pincode voor medewerkers dus, zodat ze ter plaatse zijn wanneer de leerlingdossiers uit de printer komen rollen.

Heb ik dan alles geregeld?

Nee, nog lang niet. Maar je bent alvast goed op weg. Wil je meer weten? Informeer dan bij mij of mijn collega-onderwijsadviseurs. Wij helpen je graag verder. Niet alleen met het regelen van beleidsstukken op maat, maar ook met workshops die, ondanks het onderwerp, inspirerend en leuk zijn om te volgen. We horen graag van je!

Meer weten over de AVG?

Wil je meer weten over de AVG? De E-learning Algemene Verordening Gegevensbescherming Privacy op school gaat over de gegevensbescherming van leerlingen, hun ouders en de professionals. Deze bescherming van gegevens wordt geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg de AVG.

Iedere professional in het onderwijs heeft kennis van de AVG en weet hoe hiermee om te gaan. In deze e-learning leer je over de onderdelen van de AVG en wat dat betekent voor jouw praktijk.

De e-learning bestaat uit 4 onderdelen: introductie, AVG beleid, oog voor datalekken en risico’s beperken.

Wat leer je in deze e-learning:

  • Wat is de AVG en wat betekent de wet voor jou;
  • Hoe je de AVG toepast in jouw praktijk;
  • Welke taken en verantwoordelijkheden er zijn binnen jouw organisatie;
  • Hoe moet je handelen bij een datalek.

Schrijf je in voor de E-learning AVG in de school op KlasMastr

Inschrijven
Jeroen Rougoor

Jeroen RougoorExport Manager Caribbean

Als Export Manager Caribbean is Jeroen nauw betrokken bij de onderwijsinhoudelijke ontwikkeling op de scholen in de Caribbean. Doordat hij zeer regelmatig op de Caribische eilanden aanwezig is, weet hij wat er speelt en welke vragen er zijn over het onderwijs en de ontwikkeling hiervan. Hij brengt graag een bezoek aan jouw school om in gesprek te gaan over onderwijsontwikkelingen en te kijken hoe we hier samen met ons hart voor leren stappen in kunnen nemen. Jeroen denkt mee vanuit zowel het leraren- directeur- en bestuur perspectief.

Meld je aan voor de educatienieuwsbrief van de Caribbean

Aanmelden