Gepubliceerd op 13 september 2022
Leestijd 5 min.

Plasticsoep, vervuiling van de zee… kinderen leren dat dit een (wereld)probleem is. Maar weten ze wat duurzaamheid echt inhoudt? Maak kinderen bewust van het thema duurzaamheid en hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. 

Dag van de Duurzaamheid

Sinds 2008 is Dag van de Duurzaamheid een begrip in het onderwijs. Op deze landelijke dag, 10 oktober 2022, wordt er éxtra aandacht gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs. Extra, want eigenlijk moet er iedere dag aandacht zijn voor duurzaamheid!

Duurzaamheid in het onderwijs

Dagelijks staan we met elkaar voor grote duurzame uitdagingen. Denk hierbij aan energie, klimaat, gezondheid en armoede. Door de omvang van het thema duurzaamheid kan het soms lastig zijn waar je moet beginnen. Een eerste goede stap is bewustwording creëren bij de kinderen: zij kunnen nu al hun steentje bijdragen aan het leven op onze aarde. Om deze bewustwording bij de kinderen te creëren, zijn er verschillende (spel)materialen en gratis lesmateriaal om in te zetten.

Afval jutten

Met het spel Rolf Basics – Afval jutten (vanaf 4 jaar) ontdekken kinderen wat we allemaal weggooien in ons dagelijks leven. De kinderen beginnen met het verzamelen (jutten) van afval. Vervolgens verdelen ze het verzamelde afval over de verschillende soorten afval. Bekijk de video voor een impressie van het spel.

Afval jutten

Red ons

Een ander leuk spel is Rolf Originals – Red ons (vanaf 4 jaar). Het doel van dit spel is om alle vissen uit het plastic in de zee te redden en de zee schoon te maken. Tijdens dit spel leren kinderen meer over het milieu en de invloed die mensen hebben op de natuurlijke omgeving.

Red ons

Door het inzetten van deze twee spellen leren kinderen spelenderwijs meer over duurzaamheid.

Wil je meer aandacht besteden aan duurzaamheid in de klas of op school?

Lees dan de blogs 5 Tips op weg naar een duurzame school en de blog Lesideeën voor Wereldmilieudag waarin je nog meer ideeën vindt om invulling te geven aan het thema duurzaamheid.