Gepubliceerd op 21 september 2021
Leestijd 3 min.

De Codeweek 2022 – van 8 tot 23 oktober – is dé gelegenheid om jonge kinderen op een speelse manier de eerste beginselen van coderen bij te brengen. Superleuk om te doen en tegelijk een goede voorbereiding op de onmisbare digitale vaardigheden.

Coderen voor kinderen: plugged en uplugged materialen

Je kan met verschillende materialen kinderen leren coderen. Naast plugged materialen, zijn er ook unplugged materialen beschikbaar waarmee kinderen spelenderwijs leren coderen. Dit materiaal is gestoeld op het principe van constructivistisch leren. Dat betekent dat het verwerven van kennis en vaardigheden het resultaat is van de denkactiviteiten van het kind. Mooi toch? In deze blog vertellen we je meer over unplugged codeermaterialen.

Coderen in stappen

1. Coderen met pijlen

In het spel ‘Coderen met pijlen‘ komt het eenvoudig decoderen aan bod. Kinderen leren dat ze de robot met pijlen een kant op kunnen sturen. In dit spel ontdekken de kinderen dat de rode pijl de instructie vormt voor de rode auto en de blauwe pijl de instructie voor de vrachtwagen. Ze vertalen de richtingen van de voertuigen in pijlen die naar rechts en links gaan of naar voor en naar achter. Door de richtingen en de voertuigen te combineren wordt de opgave meer complex. De opdrachtkaarten variëren dus in moeilijkheidsgraad.

 

2. Coderen met stappen

Als de kinderen snappen hoe ‘pijlentaal’ werkt, zijn ze klaar voor de volgende stap: een code maken en ontcijferen. De code in het spel ‘Coderen met stappen‘ bestaat uit vier stappen en is de weg van en naar één van de dieren op het spelbord. Tijdens dit spel leren kinderen codes maken en ontcijferen.

3. Coderen met stippen

Tijdens het ‘Coderen met stippen’ ontdekken kinderen hoe ze een lange code kunnen omzetten in een korte code. In plaats van alle stappen weer te geven, duiden de kinderen met stippen aan hoeveel stappen ze in een bepaalde richting gaan, zo worden ze een echte pro in het coderen!

 

Leren coderen met Rolf Connect Coderen

Rolf Connect Coderen met de HUB daagt kinderen uit om, vanuit de context van een ruimtereis, basis-programmeervaardigheden op te doen. Bekijk de ervaring van Luuk met Rolf Connect Coderen.

Meer weten over Rolf Connect Coderen? Lees de blog Rolf Connect – Coderen (5+).

Coderen met Luuk

Reis met Lotje door de ruimte en leer onderweg programmeren.

Bestel Rolf Connect Coderen

Coderen met pixels

Met ‘Coderen met Pixels‘ maken kinderen kennis met het principe van de binaire code. Elk vakje bevat een stukje informatie. Die informatie, een kleur en een aantal, moet omgezet worden in pixels. Die pixels leggen de kinderen op een speciale kaart zodat er een leuke pixel art figuur in beeld komt.

Coderen met pixels

Maak kennis met het principe van de binaire code met Coderen met Pixels.

Bestel Coderen met Pixels