Gepubliceerd op 31 oktober 2019
Leestijd 2 min.

Vormen herkennen en afmetingen schatten? Deze oriënterende activiteit uit Piramide, het totaalprogramma voor jonge kinderen, stimuleert het logisch denken in de Denk- en Ontdekhoek: cadeaus inpakken. Kleine hulppieten zijn er dol op!

Wat is er leuker dan Sinterklaascadeautjes inpakken? Aan een echte inpaktafel, compleet met plakband, schaartjes, linten, touw en allerlei soorten door jou verzameld inpakmateriaal leven kinderen uit groep 3 en 4 zich graag uit. Tegelijkertijd doen ze ervaring op met meetkunde: ze ontdekken de relatie tussen de grootte van de cadeaus en het verpakkingsmateriaal.

Varieer met vormen

Snappen de kinderen dat je een groot cadeau in een groot stuk papier en een klein cadeau in een klein papiertje verpakt? Geef ze dan vijf cadeaus die verschillen in grootte én vorm, bijvoorbeeld een ring, een pen, een boek, een tijdschrift en een bal. Zorg voor vijf kartonnen dozen die bij de cadeautjes horen: een klein doosje voor de ring, een langwerpig doosje voor de pen, een platte doos voor het boek, een koker voor het tijdschrift en een kubusvormige doos voor de bal. Leg ook vijf passende stukken inpakpapier erbij en… inpakken maar!

Lukt het de kinderen om alles ingepakt te krijgen? Snappen ze dat het tijdschrift opgerold moeten worden en dat de bal in de kubusvormige doos moet? Waarom past de pen niet in het ringendoosje? Sluit de opdracht af met een gesprek over vormen en formaten.

 

Versje Dag lieve Sinterklaas

Een schattig versje van Elly van der Linden uit Piramide – project Sinterklaasfeest.

dag Sinterklaas

lieve Sinterklaas

kom je naar mij

beetje dichterbij

ik wil even

een handje geven

en dan wil ik vlug

mijn handje terug