Gepubliceerd op 18 februari 2025

Google heeft aangekondigd dat scholen vóór maart 2025 moeten beslissen of ze de Aanvullende Services in Google Workspace accepteren. Zonder deze goedkeuring verliezen leerlingen onder de 18 jaar toegang tot diensten zoals YouTube, Google Maps en Google Earth. Dit roept veel vragen op bij scholen. Organisaties zoals SIVON en Privacy op School adviseren om deze diensten niet te accepteren, vanwege mogelijke problemen met de privacywetgeving (AVG). Maar wat betekent dit in de praktijk? En hoe kunnen scholen zich hierop voorbereiden?

Wat gebeurt er als scholen de aanvullende services niet accepteren?

Wanneer je als school besluit geen toestemming te geven of deze niet tijdig bevestigt, kunnen bepaalde educatieve tools niet meer worden gebruikt door leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • YouTube: Veel leerlingen gebruiken YouTube voor educatieve video’s, zoals uitleg over rekenen, taal of geschiedenis. Zonder acceptatie van de aanvullende services kunnen leerlingen onder de 18 jaar deze video’s niet meer bekijken via hun schoolaccount.
  • Google Maps: Google Earth en Google Maps zijn waardevolle hulpmiddelen voor lessen over aardrijkskunde en wereldoriëntatie. Als scholen deze diensten niet accepteren, kunnen leerlingen ze niet meer gebruiken op school.
  • Google Translate: Geen ondersteuning meer voor meertalige leerlingen en taalonderwijs.
  • Gemini AI: Beperkte toegang tot AI-ondersteunde zoek- en leermogelijkheden.
  • Educatieve software: Sommige educatieve software en lesplatforms maken gebruik van Google-services, die bijvoorbeeld YouTube als bron gebruiken om de video’s in te hosten. Als deze niet meer werken, kan dat gevolgen hebben voor de lespraktijk.
  • Andere aanvullende Google-services.

Dit kan een impact hebben op de digitale leerervaring van leerlingen en mogelijk extra werk voor leerkrachten betekenen bij het vinden van alternatieve tools.

Google apps

Toestemming en AVG-verplichtingen

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is expliciete toestemming nodig voor het verwerken van persoonlijke gegevens, ook bij digitale leermiddelen. Dit betekent voor jou als school dat je jaarlijks moet controleren welke aanvullende Google-services je toestaat en of deze voldoen aan de privacyregels. Daarnaast moet je kunnen bevestigen dat je ouderlijke toestemming hebt verkregen voor het gebruik van aanvullende Google-services door minderjarige leerlingen. Het is belangrijk om deze toestemming goed te documenteren en te bewaren, zodat je altijd kunt aantonen dat je voldoet aan de wettelijke eisen en zorgvuldig omgaat met leerlinggegevens. Google heeft hiervoor aanvullende informatie en een template die je kunt gebruiken. Wij begrijpen echter heel goed dat deze acties praktisch moeilijk uitvoerbaar zijn.

Onze rol als ICT-beheerder

Als ICT-beheerder zijn wij geen partij in het maken van een keuze of je aanvullende Google-services moet blokkeren of niet. Het eigenaarschap van de Google omgeving ligt bij scholen en/of besturen. Wij ondersteunen in het beheer van deze omgevingen, bieden daarin support en/of voeren wijzigingen door.

Wat moet je doen als ICT-beheerder om gebruik te kunnen blijven maken van de aanvullende Google-services?

Sinds augustus 2023 is het beheer van toestemmingen niet langer de verantwoordelijkheid van externe partijen zoals de Rolf groep. Scholen moeten zelf hun instellingen beheren en beslissingen nemen over aanvullende diensten.

Er zijn twee manieren om dit te regelen:

  1. Heb je een beheerdersaccount voor de Google Beheeromgeving? Volg dan de instructies uit de onderstaande video om toestemming te geven voor het gebruik van de Google-services.
  2. Ben je Bovenschoolse ICT-er en wil je dat wij de toestemming verwerken in jouw beheeromgeving? Dit kan alleen als we van jouw organisatie een schriftelijk akkoord ontvangen waarin staat welke services ingeschakeld mogen worden. Vervolgens hebben we jaarlijks deze bevestiging nodig. Vul hiervoor onderstaand formulier in.

Advies SIVON en Privacy op School

Om aanvullende diensten van Google Workspace for Education te gebruiken, eist Google sinds kort dat scholen eerst toestemming vragen aan ouders. SIVON geeft twee belangrijke redenen waarom dit niet mogelijk is. Als eerste blijkt uit de DPIA die SIVON en SURF hebben uitgevoerd, dat er een hoog privacyrisico is bij gebruik van aanvullende diensten van Google Workspace for Education. Daarnaast is het uitsluiten van leerlingen volgens de wet niet toegestaan. SIVON adviseert net als Privacy op School daarom om géén toestemming te vragen en géén aanvullende diensten in Google Workspace for Education te gebruiken.

Bekijk het volledige advies van SIVON

Alternatieven

Alternatieven zijn niet altijd meteen inzetbaar, omdat ze vaak verwerkt zijn in een digitale leermethode. Daarnaast kan voor alternatieve tools een verwerkersovereenkomst nodig zijn, wat eventueel ook weer een lokale DPIA vereist. Daarom is ons stappenplan voor het gebruik van alternatieven als volgt:

  1. Maak een risicoanalyse (DPIA) 
    Voordat een school beslist om de aanvullende services te accepteren of niet, is het verstandig om een DPIA (Data Protection Impact Assessment) uit te voeren. Dit is een onderzoek waarin je nagaat welke Google-diensten echt nodig zijn in de lessen en of er alternatieven zijn. Dit kun je zelf uitvoeren, maar onze consultants staan ook klaar om jou te ondersteunen bij het maken van een lokale DPIA.
  2. Zoek naar alternatieven 
    Voor YouTube: Gebruik educatieve video’s via SchoolTV of platforms van uitgevers.
    Voor Google Maps en Google Earth: Kijk naar alternatieven zoals OpenStreetMap of EduGIS.
    Voor andere Google-services: Onderzoek of er alternatieve tools zijn die beter aansluiten bij de AVG-regels.
  3. Informeer en train medewerkers 
    Bewustwording: Leg uit wat de wijziging inhoudt en hoe dit de lessen kan beïnvloeden.
    Oplossingen aandragen: Train leerkrachten in het gebruik van alternatieve mogelijkheden. Bijvoorbeeld door leerlingen niet zelf video’s op YouTube te laten kijken, maar de leerkracht de video op het digiboard te laten tonen. Hetzelfde geldt voor Google Maps en Google Earth; in plaats van leerlingen zelfstandig de diensten te laten gebruiken, kan de leerkracht deze klassikaal demonstreren.
    Ouders informeren: Laat ouders weten wat er verandert en waarom deze keuze wordt gemaakt.
  4. Werk samen met anderen 
    Scholen kunnen samen met ICT-partners, onderwijsorganisaties en andere scholen overleggen over een gezamenlijke aanpak. Wij volgen hierin de lijn van SIVON en zullen met de scholen afstemmen hoe zo veilig en privacyvriendelijk mogelijk van Google Workspace en aanvullende diensten gebruik gemaakt kan worden.

Verdere ontwikkelingen

Als ICT-dienstverlener houden wij de ontwikkelingen goed in de gaten en kijken we continu naar de impact hiervan op het onderwijs. Zodra er meer bekend is vanuit SIVON of Google over de aanstaande blokkade van de aanvullende Google-services communiceren we dit middels onze gebruikelijke kanalen.