Gepubliceerd op 24 april 2023
Leestijd 5 min.

Herinner je het gevoel? De lichte euforie als je een sierlijke krul van je juf of meester in je schriftje kreeg, of nog mooier: een sticker? De tijden veranderen, kinderen van nu krijgen heel anders les dan jij vroeger. Eén ding verandert echter nooit: het plezier dat kinderen beleven aan een leuke beloning!

Waarom werkt beloningsmateriaal zo goed?

Vooral in de onderbouw is belonen met beloningsmateriaal populair. Kinderen van die leeftijd zijn er het meest gevoelig voor. De kracht van beloningsmateriaal zit hem in de erkenning, de goedkeuring van de juf of meester. Want stiekem is jouw aandacht belangrijk voor veel kinderen.

Extrinsieke motivatie om te presteren

Bij extrinsieke motivatie zijn het externe factoren die ervoor zorgen dat kinderen aan de slag gaan. Je stimuleert de extrinsieke motivatie van je leerlingen dus door stickers of andere beloningsmaterialen te gebruiken. Ze werken voor de sticker en jouw goedkeuring en doen daar extra hun best voor. Je kunt je vast voorstellen dat dat de leerprestaties ten goede komt.

Beloon met beleid

Natuurlijk voorkom je dat alleen de goede prestaties belicht worden. Het kind dat niet goed is in rekenen kun je een hart onder de riem steken door het te belonen voor zijn of haar doorzettingsvermogen. Ook een kind dat iets aardigs doet voor een ander mag met een beloning in het zonnetje gezet worden. Maar beloon niet té vaak, want dan wordt het voorspelbaar. Het moet iedere keer een klein feestje zijn!

Welke soorten beloningsmateriaal zijn er?

Misschien denk je meteen aan stickers van jonge poesjes in een mandje en puppy’s in een bloemenveldje. Wie krijgt daar ooit genoeg van? Maar er is nog veel meer verkrijgbaar op het gebied van stickers en andere beloningsmaterialen. Kijk maar:

Spaar ze allemaal

Wil je een leuke dimensie toevoegen aan je beloningssysteem? Spaar dan eens een volle kaart van een bepaald soort stickers! Laat een thema uitkiezen, bijvoorbeeld ‘Schattige pups‘ en laat verschillende stickers van pups verzamelen (jij zorgt er natuurlijk voor dat er geen dubbele stickers op de kaart komen). Is de kaart vol? Laat het kind dan kiezen uit een aantal leuke spelactiviteiten die je van tevoren bedacht hebt.

Heb jij genoeg afwisselend beloningsmateriaal in je groep? Nee? Dan heb je nu voldoende inspiratie! Op onze webshop vind je alle beloningsmaterialen bij elkaar. Neem hier zelf een kijkje!