Gepubliceerd op 3 september 2020
Leestijd 4 min.

Een ouder wilt zijn of haar kind met een gerust hart kunnen achterlaten bij een veilige kinderopvang. Het is de grootste nachtmerrie van iedere ouder om het gevreesde telefoontje te krijgen dat hun kind gewond is geraakt. Gelukkig nemen kinderdagverblijven en scholen tegenwoordig extra maatregelen voor de veiligheid van kinderen.

Een veilige omgeving kan snel vergeten worden wanneer leidsters en leraren druk zijn met lesplannen en excursies, maar het is zeker niet iets om te negeren! Een goed georganiseerde ruimte met veiligheidsprocedures zorgt ervoor dat kinderen zich niet alleen veiliger voelen, maar stimuleert ook de kinderen om te ontdekken en leren. Dit geeft ook hun ouders goed gevoel.

Waar moet je op letten bij het creëren van een veilige omgeving voor kinderen?

Houd gevaarlijke benodigdheden buiten bereik

Scharen, prikborden, lijm – alle dingen die niet gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor jonge kinderen. Zorg ervoor dat u scherpe voorwerpen, verstikkingsgevaren, giftige materialen en andere mogelijk gevaarlijke middelen op een hoge plank bewaart of opbergt in een afgesloten kast.

Zorg ervoor dat je de tijd neemt om de veiligheidsprocedures met de kinderen te bespreken voordat je ze toelaat nieuwe objecten te gebruiken. Wanneer kinderen de materialen dan gebruiken, moet je een oogje in het zeil houden om zo nodig te helpen met de veiligheid.

Zorg voor een veilige inrichting van de ruimte

De inrichting speelt een grote rol bij de veiligheid in de groep. Zijn de ruimtes open en overzichtelijk, zonder de veilige doorstroming van het ‘verkeer’ te belemmeren?

Grote meubels en scherpe hoeken vergroten de kans op stoten en blauwe plekken. De ruimte moet zo worden ingericht dat kinderen zich gemakkelijk en zonder obstakels kunnen verplaatsen.

Bovendien moeten speelgoed en meubels in goede staat verkeren. Meubilair in verval of gebroken speelgoed met scherpe randen kan schade veroorzaken. Als iets kapot is of niet goed werkt, moet het direct worden gerepareerd of vervangen.

Er mogen geen blinde vlekken of plekken zijn waar kinderen zich gemakkelijk kunnen verstoppen in de klas. Hierdoor kunnen de leidsters de kinderen in de gaten houden en constant toezicht houden.

Houd de ruimte schoon

Wanneer je kinderen samen in een ruimte zet, is de kans groot dat er ziektekiemen en kinderziekten worden gedeeld. Echter met wanneer de juiste normen voor reinheid worden gevolgd, kunnen ook deze risico’s tot een minimum worden beperkt.

Kinderen raken alles aan. Speelgoed, klasmeubilair en alle ruimtes moeten regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd. Dit kan de verspreiding van ziektekiemen aanzienlijk verminderen. Kinderen kunnen een actieve rol spelen in de reinheid van de kinderopvang door hun handen vaak te wassen.

Zorg er ook voor dat er EHBO-sets beschikbaar en goed gevuld zijn. Het voltallige personeel moet EHBO-training hebben voltooid.

Hoewel dit slechts een kort overzicht is van enkele dingen waar u op moet letten bij het kiezen van een kleuterschool, moet u ervoor zorgen dat krachtige beleidsregels en procedures die de gezondheid en veiligheid van uw kind waarborgen, consistent aanwezig zijn en consistent worden nageleefd. Veiligheid en hygiëne in klaslokalen moeten een topprioriteit zijn.

Oefen noodsituaties

Noodplannen werken niet als medewerkers en kinderen de oefening niet kennen. Loop met de kinderen door de ervaring voor de eerste brandoefening van je kinderopvang om huilen of angstig snikken te voorkomen. Doe een rollenspel van de gehele gebeurtenis, van het alarm tot het moment waarop het veilig is om weer binnen te komen. Dan, wanneer die eerste brandoefening aanbelt, zullen de kinderen beter voorbereid zijn.

Doe hetzelfde met andere noodveiligheidsplannen. Dit helpt kinderen, en hun ouders overigens. begrijpen dat hun kinderopvang en leidsters de veiligheid serieus nemen.

Houd toezicht

Kinderen worden snel afgeleid en iets buiten het klaslokaal kan hun aandacht trekken. Regels over het niet zonder toestemming verlaten van het klaslokaal moeten aanwezig zijn en strikt worden gehandhaafd. Kinderen mogen het klaslokaal alleen verlaten in het gezelschap van de leidster of een ouder.

Hoewel het misschien een beetje overdreven lijkt, is het frequente tellen van de kinderen een goede manier om de efficiëntie van het toezicht te vergroten. Door de kinderen bij een groepsactiviteit te laten tellen, wordt het belang van het aanwezig zijn en samenwerken van iedereen versterkt.

Zo zorgt de voortdurende supervisie ervoor dat de pedagogisch medewerkers en assistenten niet alleen weten waar alle kinderen zijn en wat ze doen. Dit kan nuttig zijn bij het anticiperen op problemen en hen in staat stellen om in te stappen om fysieke conflicten te voorkomen.

  • Houd de communicatie in stand

Houd een open communicatielijn tussen uzelf en de ouders van de kinderen, maar ook tussen uzelf en de kinderen. Je klas is een gemeenschap. Open communicatie helpt je allemaal samen te werken om de kinderen veilig te houden.

Houd iedereen bovendien op de hoogte van nieuwe richtlijnen, wat er gebeurt op excursies, uw klassenbeleid en andere noodinformatie. Maak kennis met de naaste familie van de kinderen, zodat u snel een verdachte persoon kunt zien tegenover een ouder die voor de lunch bij hun kind langskomt. Houd ook uw mede-leidsters en superieuren op de hoogte zodat eventuele situaties die zich voordoen, snel en efficiënt kunnen worden afgehandeld.

Arte Viva biedt u een voorbeeld voor een veilige ruimte voor kinderen. Bekijk de onderstaande afbeelding, klik op de foto om de PDF te downloaden voor een betere ervaring:

Producten die zijn opgenomen in de afbeelding:

veilige kinderopvang

Bekijk hier al onze producten op het gebied van veiligheid voor inrichting en meubilair.

Bekijk onze veiligheidsproducten

Bekijk hier al onze producten op het gebied van veiligheid voor school en kantoor.

Bekijk onze veiligheidsproducten