Direct contact?
Paul van Vliet
Neem contact op Paul van Vliet Key accountmanager
Neem contact op

Om leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte voor te bereiden op uitstroom in dagbesteding, is het speciaal onderwijs van De Kameleon in Roosendaal sterk gericht op leren uit de praktijk. Hiervoor beschikt de school over prachtige groepsruimtes en fantastische leermiddelen. Adjunct-directeur Saskia Steenhuizen: “Je zou het nu niet meer zeggen, maar tot voor kort stond ons mooie interieur in schril contrast met de buitenruimte.”  Het schoolplein was betegeld, er waren bijna geen speeltoestellen en er stond maar één boom. Saskia: “De kinderen liepen er vaak wat verloren rond en werden op geen enkele manier uitgedaagd tot spelen. Er was niets, zelfs bijna geen planten, struiken of bloemen. En dat terwijl oudere leerlingen bij ons het vak Groen volgen! Iedereen was het er over eens: de buitenruimte was hard aan vernieuwing én vergroening toe. De grote vraag was: kunnen wij dat wel bekostigen?”  

Samen een plan gemaakt  

Om daar achter te komen, moest de school eerst een plan hebben. Er werd een werkgroep van leerlingen en leerkrachten geformeerd, die zich samen bogen over de randvoorwaarden. Al snel waren ze eruit: het moest een groen plein worden, met een natuurlijke uitstraling en met speeltoestellen die een beroep doen op alle zintuigen, zoals mandschommels en een pannaveldje. Deze en andere voorstellen werden op een groot moodboard gepresenteerd, waarna de kinderen en de leerkrachten stickertjes mochten plakken bij hun favoriete plaatjes. De voorstellen met de meeste stickertjes werden meegenomen in een ontwerp waarbij natuurlijk ook de leerlingenraad werd betrokken. Saskia: “Dit was voor ons een handige manier om iedereen mee te laten beslissen.”  

De volgende stap was het kiezen van een leverancier die dit zou kunnen realiseren. Saskia: “We hadden geen idee, dus hebben we binnen onze stichting naar ervaringen met leveranciers van dergelijk buitenmateriaal gevraagd. VrienDD en de Rolf groep kwamen naar voren als meest vakkundig, creatief en betrouwbaar, dus die kregen de opdracht om onze wensen om te zetten naar een ontwerp en bijbehorende offerte.”  

Geld was wel een aandachtspunt

Al snel werd duidelijk dat er een enorm gat zat tussen de beschikbare financiële middelen en de uiteindelijke kosten. “We hebben daar met VrienDD heel goed naar gekeken en samen wisten we de prijs naar beneden te krijgen. Het aanbrengen van een veilige ondergrond onder de speeltoestellen bleek erg kostbaar, maar wel noodzakelijk. Gelukkig waren hier meerdere opties. Zo hebben we een aanpassing gemaakt in het kunstgras door golvende lijnen aan te passen naar rechte lijnen. Dat is minder snijverlies, dus goedkoper en nog steeds even veilig. Door deze aanpassingen, een inzamelingsactie én het potje dat gereserveerd is voor het onderhouden van de bestrating van het plein, konden we onze plannen toch realiseren. Ik geef scholen die ook op zoek zijn naar financiering van een nieuwe buitenruimte graag de volgende tips mee: ”

  • Houd vast aan je budget en wees daar duidelijk over. Vraag gerust naar goedkopere alternatieven.
  • Scholen ontvangen (en reserveren) een behoorlijk budget voor het onderhoud van hun tuin of speelplaats. Gebruik dit bedrag voor je plannen, want daar is het voor bedoeld!
  • Kom je toch tekort, organiseer dan een inzamelingsactie. Zet je creativiteit en je netwerk hiervoor in!
  • Ga op zoek naar subsidiemogelijkheden. Het subsidieproject ‘Gezonde Schoolpleinen’ is afgerond, maar een nieuwe meerjarenstrategie Gezonde School (vanaf 2025) komt er aan. Misschien kun je daar je voordeel mee doen.
Speciaal onderwijs De Kameleon - speelplein
Saskia Steenhuizen
-
Adjunct-directeur
“Het resultaat is echt verbluffend. Een rustige, groene uitstraling en allerlei mooie, natuurlijke plekken om tot rust te komen en te spelen.”

Het resultaat: echt samen spelen en elkaar helpen 

Het proces van eerste verkenning tot oplevering duurde een jaar. De verbouwing vond plaats in de zomervakantie. Het terrein is verdeeld in drie speelplekken met hekken ertussen, zodat elke leeftijdsgroep, met één of twee klassen tegelijk, rustig en veilig buiten kan spelen. Saskia: “Het resultaat is echt verbluffend. Een rustige, groene uitstraling en allerlei mooie, natuurlijke plekken om tot rust te komen en te spelen. Voorheen werd er weinig écht samengespeeld, nu zie je de kinderen samen bedenken wat ze gaan doen en elkaar helpen bij het spelen. De oudere leerlingen die het vak Groen volgen, zorgen voor het onderhoud. Zo hebben zij meteen waardevolle praktijklessen. VrienDD heeft er ook voor gezorgd dat de leerkrachten overal goed zicht hebben op de leerlingen. Al met al een fantastische stap vooruit voor iedereen. Eén van de leerlingen riep blij toen hij het voor het eerst zag: ‘Juf, we hebben nu een eigen speeltuin!’ Het is de investering dubbel en dwars waard.”   

Bekijk de resultaten zelf:

Speciaal onderwijs De Kameleon
Speciaal onderwijs De Kameleon
Speciaal onderwijs De Kameleon
Speciaal onderwijs De Kameleon
Speciaal onderwijs De Kameleon

Wil jij ook een interieur met een WOW-factor?

We denken graag met je mee. Samen creëren we een aantrekkelijke binnen- en buitenruimte die opvallend goed bij de identiteit van je school of kinderopvangorganisatie past. En die absoluut de WOW-factor heeft!

Lees hier meer Interieuradvies kinderopvang

Over De Kameleon  

KPO De Kameleon biedt begeleiding aan kinderen met een verstandelijke beperking in de regio Roosendaal – Bergen op Zoom. Leerlingen van 4 tot 18 jaar krijgen hier volop ondersteuning op sociaal en cognitief niveau, met als doel dat zij daarna aan de slag kunnen binnen de dagbesteding. De Kameleon is onderdeel van KPO Roosendaal, een stichting waarbij 21 basisscholen en kindcentra zijn aangesloten.