NULL

Lesgeven op afstand

Tips gericht op techniek en afstandsonderwijs

Veel scholen worden momenteel geconfronteerd met vraagstukken over hoe ze op afstand in contact kunnen blijven met hun leerlingen en collega's en hoe ze kunnen lesgeven. Wij ondersteunen, waar mogelijk, graag bij deze vraagstukken. Op deze pagina delen wij tips en geven informatie over hoe je jouw leerlingen op afstand les kan geven.

Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd met nieuwe inzichten.

De thuiswerkmogelijkheden met ZuluConnect

Inloggen vanuit huis
Om vanuit huis in te kunnen loggen in ZuluConnect heeft elke leerling een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. De wachtwoorden voor jouw leerlingen kan je uitdraaien. Bekijk hoe >

Taken
Via de ‘taken-module’ geef je jouw leerlingen aan wat ze kunnen doen. Je kan eenvoudige taken aanmaken en beschikbaar stellen aan je leerlingen. Bekijk hoe >

Toegang tot educatieve materialen van uitgevers
Veel uitgeverijen die aangesloten zijn bij Basispoort hebben hun software ook beschikbaar gesteld voor thuisgebruik. Deze software is voor leerlingen direct toegankelijk via hun dashboard in ZuluConnect. Leerkrachten kunnen gemakkelijk de verschillende educatieve applicaties op hun dashboard activeren via de module ‘snelkoppelingen beheer. Bekijk hoe >

Handig! Tool om automatisch een Team vergadering te starten.

Je kunt nu via een Formulier een Teams Meeting URL opvragen en ontvangen in je Mailbox. Als leerlingen niet op school lessen kunnen volgen wil je toch graag met ze in contact blijven. Hiervoor is Microsoft Teams een uitstekende tool om te gebruiken. Maar als je niet de beschikking hebt over MS Teams wordt dit lastig. Om je hierbij te helpen hebben wij een handige gratis tool gemaakt. Je vult een simpel formulier in en enkele seconden later ontvang jij een e-mail met daarin de URL naar jouw Teams vergadering.

Hoe werkt het?

 1. Je vult een Microsoft Forms formulier in, 4 vragen
 2. Op de achtergrond worden wat magische handelingen uitgevoerd 
 3. Je ontvangt een mail met daarin een link (URL) die je bij de Teams vergadering brengt
 4. Maak de link als snelkoppeling aan in ZuluConnect
 5. Voilà, door op de link te klikken staan jullie direct in contact met elkaar!

Dit wil ik hebben!

Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem hiervoor contact met ons op. Via 088 410 10 20 of infodesk@derolfgroep.nl en dan richten wij het voor je in!

De thuiswerkmogelijkheden van Microsoft 365

Voorbereidingen Microsoft 365
Via Teams is het mogelijk om met je leerlingen in een groep en individueel te communiceren. Hiervoor hebben al jouw leerlingen een account nodig in jouw Microsoft 365 omgeving. Is dit nog niet het geval? Neem contact op met de Infodesk of je accountmanager van de Rolf groep. We nemen de mogelijkheden met je door.

Als de accounts er wel zijn is het noodzakelijk dat er in Microsoft Teams klassen aangemaakt worden voor de groepen waarmee je vanuit huis wil gaan werken. Het enige dat een leerling thuis nodig heeft is een browser en toegang tot zijn schoolaccount.

Gebruiken van Teams
Binnen Teams kun je met je leerlingen chatten. Dit kan individueel of in een groepje. Er is ook een tijdlijn beschikbaar om met alle leerlingen te communiceren. Wil je graag mondeling een uitleg geven, start dan een video- of audiogesprek met je leerlingen. Ook dit kan met een leerling of een groep.

Wil je ze een opdracht laten maken vanaf een sjabloon dat jij gemaakt hebt? Gebruik dan de Opdrachtenmodule van Teams en deel deze uit aan je leerlingen.

Hieronder vind je een aantal links naar meer informatie over de verschillende onderdelen:

Thuiswerkmogelijkheden met Google Workspace for Education (voorheen G Suite)

Voorbereidingen Google Workspace for Education
Digitaal lesgeven kan met Hangouts Meet en samenwerken binnen Classroom. Zorg dat alle leerlingen een account hebben in jouw Google Workspace omgeving. Is dit nog niet het geval? Neem contact op met de Infodesk of je accountmanager van de Rolf groep. We nemen de mogelijkheden met je door.

Maak gebruik van Hangout Meets
Met de premium functionaliteiten die in Hangouts Meets zitten is het mogelijk om groepsgesprekken te houden en een livestream te starten en met maximaal 250 personen een videovergadering te starten. Wil je dit zelf doen dan vind je hier de instructie. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze infodesk.

Werken met Hangouts Meet
Met Google Hangouts Meet maak je makkelijk en snel een online les beschikbaar voor je leerlingen. Heb je nog nooit met Hangouts Meet gewerkt? Volg dan de handige training van Google.

Werken met Classroom
Samen werken met leerling in Google Classroom. Met de samenwerkingssoftware van G Suite kunnen gebruikers hun werk opslaan en delen in Google Drive, Google Team Drive en Google Classroom. Google Drive is bij uitstek geschikt om je eigen documenten, op individuele basis, op te slaan. In Google Team Drive werk je samen met je collega’s, vanaf elke plek en via elk apparaat. Google Classroom stroomlijnt de uitwisseling van documenten tussen leerkrachten en leerlingen. Via deze link kan je opdrachten maken in Classroom.

Thuiswerkmogelijkheden met Apple

Apple education specialist

Als je school werkt met met iPads die in Apple School Manager zijn gekoppeld en met beheerde Apple ID’s, dan kunnen leerlingen thuis op iPads van school werken. De gratis app Schoolmanager is hiervoor heel geschikt. Hiervoor dien je wel de app Schoolwerk te downloaden en te installeren op alle iPads. Dit kan op iPads met iOS 12.0 of actuelere versies. Om als leerkracht klassen aan te maken, te bewerken en verwijderen is iPad iOS 13.1 of actuelere versie nodig. Schoolwerk kun je gebruiken op iPad Air, iPad Air 2, iPad 5e generatie of actueler, iPad Pro, iPad mini 2 of actueler.

Heb je een beheerde Apple ID maar ligt je iPad op school en wil je toch even aan de slag met je schoolwerk? Dat kan door gewoon met je beheerde Apple ID in te loggen op op www.iCloud.com vanaf iedere computer met een willekeurige browserIn je iCloud vind je de online versies van Pages, Keynote en Numbers en al je bestanden. Kun je niet naar school, maar wil je wél verder samenwerken aan opdrachten? Met Pages, Keynote Numbers – met of zonder beheerde Apple ID- is dat heel eenvoudig. Lees hier hoe het werkt. 

Overige adviezen, aanbevelingen en protocollen

Onderwijs Protocol voor sluiting door COVID-19

 1. Breng de ouders en leerlingen op de hoogte van je gewenste manier van afstandsonderwijs.
 2. Definieer een afstandsonderwijs protocol.
 3. Test de gekozen werkwijze uit voordat je je leerlingen en leerkrachten ermee laat werken.

Aanbeveling voor goede leergewoontes:

 • Leer iedere schooldag op dezelfde uren. Hanteer een vast schema van werken.
 • Selecteer een enkel pad naar de informatie: portal voor ZuluConnect of basispoort

Selecteer een aantal apps waarmee je wilt werken, bijvoorbeeld:

Voor iPad voorgesteld protocol

 1. Selecteer een platform voor het indienen van huiswerk, video zelfstudies en beoordelingen (ZuluConnect, Schoolwerk van Apple, Google Classroom, Microsoft Teams, Showbie).
 2. Stel een vast schema in voor online sessies en plan ze via de gedeelde agenda.

Voorgestelde bronnen

 • Basispoort via een webclip of ZuluConnect
 • Nearpod: voor het maken van online lessen met inhoud, vragenlijsten, interactief materiaal, enz.
 • EdPuzzle: monitoring van de visualisatie van video’s door studenten. Fundamenteel voor we.
 • Socrative: realtime online vragenlijsten.
 • Kahoot! Uitdaging.

Webclip maken via Jamf School (Voorheen ZuluDesk)

 • Klik op ‘Webclips’
 • Klik op ‘Configureren’
 • Vul ‘Label’ in (naam die zichtbaar wordt op de iPad)
 • Geef URL in (exacte link naar de betreffende website, bijv. app.rekentuin.nl)
 • Upload een plaatje (Google simpelweg op ‘rekentuin app logo’)
 • Bepaal de opties
 • Voeg eventueel ‘Nieuwe Webclip’ toe of klik op ‘Opslaan’

Live sessies!

Voorgesteld protocol:

 • FaceTime: meerdere videoconferenties van Apple. (32 gelijktijdig)
 • Google Meet (hangouts): het meerdere video conferentiesysteem van Google met tools voor delen. (Maximaal 100 gelijktijdige gebruikers)
 • Skype of Teams: meerdere videovergaderingen van Microsoft. (10 gelijktijdig)

 Aanbevelingen

 • Behandel de eerste 2-5 dagen van de schoolsluiting alsof het een sluiting voor korte duur betreft.
 • Maak van die eerste dagen gebruik om leraren indien nodig te trainen in nieuwe tools of om lessen te maken voor de volgende dagen.
 • De daaropvolgende 5 dagen zullen dienen om de oplossing te testen, proberen informatiestromen tussen leraren tot stand te brengen om elkaar te helpen.
 • Na 10 dagen kunt u zichzelf al als een online leerschool beschouwen.