NULL
27 t/m 30 april 2020

27 t/m 30 april

Studiereis Inclusief Onderwijs - Oostenrijk

Inclusief onderwijs, een utopie? In Oostenrijk is het onderwijs al jaren inclusief ingericht. In Graz doe je tal van ideeën op om jouw dagelijkse praktijk inclusiever en beter passend te maken. Ga je mee?

In Oostenrijk leer je alles over passend en over inclusief onderwijs. Vertrekpunt is de inclusieve samenleving waarbij het onderwijs geen onderscheid maakt in geloof, afkomst of beperking. Ongeveer 85% van de leerlingen die meer zorg nodig hebben, is dan ook geïntegreerd in regulier onderwijs. De regio Steiermark met als hoofdstad Graz heeft al sinds 1985 een voortrekkersrol in deze beweging naar inclusief onderwijs. Het motto is: ‘Geef een leerling leeftijdsgenoten, geen lotgenoten’. Iedere klas wordt begeleid door twee leerkrachten en bestaat uit leerlingen van verschillende leerjaren. Co-teaching, leren van en met elkaar zijn kenmerkend voor dit onderwijs.

Tijdens deze reis ga je ervaren welke mogelijkheden er zijn om passend onderwijs ook echt passend te maken. Je brengt een bezoek aan meerdere scholen en/of kindcentra en een pedagogische academie. Je krijgt zicht op het verschil tussen integratie, inclusie en passend onderwijs. De dagelijkse praktijk in Oostenrijk geeft je daarbij inzicht in de mogelijkheden. Naast het onderwijs en het pedagogische klimaat maakt de Oostenrijkse cultuur, natuur en keuken natuurlijk ook onderdeel uit van deze prachtige studiereis.

  • Je bezoekt diverse scholen.
  • Je bezoekt een Hogeschool voor Pedagogiek.
  • Je krijgt een lezing om meer inzicht te krijgen in de achtergrond en toepassing van passend onderwijs in Oostenrijk.
  • Je krijgt inhoudelijke begeleiding, stelt gezamenlijk diverse doelen op en maakt de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk.
  • En natuurlijk proef je van de Oostenrijkse keuken en maak je kennis met de Oostenrijkse cultuur.

Kortom, de ultieme manier om buiten de eigen landsgrenzen in aanraking te komen met interessante praktijkvoorbeelden, te leren van deskundigen én van je reisgenoten.

Neem voor meer informatie contact op met Rianne Bonk via events@derolfgroep.nl of bel 088 410 10 50.

 Activiteiten
Dag 1- Vliegreis naar Graz
- Schoolbezoek
- Lezing over de achtergronden en toepassing van passend onderwijs
- Sachertorte!
Dag 2- Bezoek aan een school die passend onderwijs hanteert
- Bezoek Hochschule Pedagogiek
- Stadswandeling
- de Rolf groep diner
Dag 3- Bezoek aan een school
- Workshop door onze onderwijsadviseur om de vertaalslag naar jouw onderwijspraktijk te maken
- Cultureel uitstapje
Dag 4- Bezoek aan een school
- Nabespreking
- Vliegreis naar Nederland

Reisbeschrijving

We ontmoeten elkaar ‘s ochtends op Schiphol. Zodra de groep compleet is, gaan we door de douane en even later vliegen we met een KLM-vlucht naar Oostenrijk. Bij helder weer hebben we een prachtig uitzicht op de Alpen! We reizen door naar ons hotel in hartje Graz, waar we inchecken en onze bagage achterlaten. Vervolgens krijgen we een lezing over de achtergrond van passend onderwijs in Oostenrijk en in het bijzonder de regio Steiermark. Vanuit welke visie wordt hier al sinds 1985 toegewerkt naar geïntegreerd onderwijs? Hoe werkt het in de praktijk en wat zijn de resultaten? Na de lezing is er volop tijd om vragen te stellen. Vervolgens is het hoog tijd om aan één van de culinaire rijkdommen van Oostenrijk te proeven: Sachertorte! We praten nog even na en wie wil eet vervolgens bij het van tevoren gereserveerde restaurant.

Dinsdag 28 april

Na een uitgebreid ontbijtbuffet worden we naar ons tweede schoolbezoek gebracht. De directeur vertelt enthousiast over hoe op deze school vrijwel alle leerlingen die extra zorg nodig hebben geïntegreerd zijn in reguliere klassen. We krijgen de kans om in de klassen te kijken en onze vragen te stellen aan leerkrachten, de directeur en zelfs enkele leerlingen. Vervolgens gaan we richting de Hogeschool voor Pedagogiek, waar we inzichten opdoen in hoe leerkrachten  in Oostenrijk worden voorbereid op de praktijk en welke accenten daarin worden gelegd. Een stadswandeling leidt ons vervolgens langs de mooie plekken die Graz rijk is zoals de Schlossberg, het Landeszeughaus en de Doppelwendetreppe. In een gezellig restaurant maken we verder kennis met de Oostenrijkse keuken en praten we nog lang na over de indrukken die we hebben opgedaan.

Woensdag 29 april

Ook deze dag bezoeken we een school. Bij elke school staat weer een ander aspect van passend onderwijs centraal, dit keer zien we een school waar veel verschillende nationaliteiten – en daarmee religies – zijn vertegenwoordigd. Vervolgens gaan we onder leiding van de begeleidende onderwijsadviseur van de Rolf groep aan het werk met het maken van de eerste vertaalslag naar onze dagelijkse onderwijspraktijk. Wat nemen we mee uit Oostenrijk? Waar dromen we van? Waar zijn we in Nederland juist al goed mee bezig? Welke concrete ideeën kunnen we eenmaal thuis toepassen? ‘s Middags zijn we vrij om op eigen gelegenheid de stad verder te verkennen, te winkelen in het mooie oude centrum of één van de interessante musea in Graz te bezoeken. Wist je dat Graz in 2003 culturele hoofdstad van Europa was?

Donderdag 30 april

Tijdens een laatste praktijkbezoek doen we nieuwe inzichten en praktische ideeën op. Ook hier krijgen we de gelegenheid om vragen te stellen. We lunchen samen en doen er een nabespreking van alle indrukken. Vervolgens gaan we naar het vliegveld om met een koffer vol ideeën (en souvenirs) weer huiswaarts te keren. Tijd om met nieuw enthousiasme thuis weer aan de slag te gaan!

Voor wie?
Directieleden, bestuurders, IB’ers en leerkrachten uit het primair onderwijs, masterstudenten Educatie en medewerkers van samenwerkingsverbanden.

Minimaal aantal deelnemers
Voor deze reis is het minimaal aantal deelnemers 15 deelnemers.

Definitieve programma
Bij de indeling van activiteiten zijn we afhankelijk van beschikbaarheid. De activiteiten zoals hierboven beschreven kunnen hierdoor mogelijk plaatsvinden op andere dagen. Uiterlijk twee weken voor de tijd krijg je het definitieve programma toegestuurd.

Terugkomdag
Om de reis een maximale impact te geven, vindt op donderdag 18 juni van 14.00 tot 16.00u (tijd onder voorbehoud) de terugkomdag plaats op onze locatie in Ochten.

Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag van €250.

Reissom
€ 1.695,00. p.p. Bekijk de informatie over subsidiemogelijkheden.

Garantie
Deze reis is een pakketreis. De Rolf groep biedt de reisgarantie van STO Garant. In onze reisvoorwaarden vind je meer informatie.

Inclusief

– Vliegreis inclusief handbagage
– Alle vluchttoeslagen
– Overnachtingen in een 4-sterren hotel, op basis van een tweepersoonskamer
– 3 x uitgebreid ontbijtbuffet
– 3 x schoolbezoek
– Lezing over passend onderwijs in Oostenrijk
– 1 x lunch
– 1 x 3-gangen diner, inclusief drankjes
– Al het lokale vervoer volgens programma
– Een e-learning om je optimaal op de reis voor te bereiden
– Begeleiding door een onderwijsadviseur tijdens de reis
– Een terugkomdag voor een maximale impact van de reis

Exclusief

– Reisverzekering
– Toeslag eenpersoonskamer
– Toeslag ruimbagage
– Overige maaltijden en drankjes
– Facultatieve excursies, entreegelden, fooien
– Persoonlijke uitgaven

Graz

Met ruim 275.000 inwoners is Graz de tweede stad van Oostenrijk. Graz is de hoofdstad veel deelstaat Steiermark (Stiermarken), dat bekend staat om haar prachtige landschap. Gelegen aan de rivier de Mur heeft Graz de grootste nog bestaande middeleeuwse stad van Europa met veel culturele bezienswaardigheden. De binnenstad staat eervol vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de Schlossberg met haar iconische toren, de Uhrturm, heb je een prachtig uitzicht op de stad. Musea, mooie gebouwen, leuke winkeltjes en restaurant; Graz is een heerlijke stad om te verkennen.