NULL
Nu beschikbaar

Studiereis Reggio Emilia (Italië)

De Reggio Emiliabenadering is een bron van inspiratie voor iedereen die werkt met kinderen van 0 tot 6 jaar oud. Ga mee op studiereis naar Reggio Emilia, de bakermat van deze pedagogische benadering! Deze kleurrijke studiereis geeft je tal van ideeën om in je speel-/leeromgeving (nog) meer ruimte te geven aan creativiteit.

De Reggio Emiliabenadering is een pedagogische benadering die momenteel erg aan populariteit wint in Nederland en België. De Italiaanse filosoof Loris Malaguzzi legde in de jaren ’50 de basis van de benadering. Een bekend gedicht van hem concludeert: ‘Het kind heeft honderd talen, maar er worden er 99 van hem afgepakt’. Malaguzzi wilde dan ook ruimte geven aan de verschillende vormen (talen) waarin een kind zich uitdrukt.

De benadering gaat uit van het competente kind dat zelfontdekkend leert. Aandacht voor experiment, een ruimte met goede lichtinval en centraal plein, het gebruik van inspirerende materialen en aansluiting bij de ontwikkeling en ideeën van het kind vormen hierbij belangrijke uitgangspunten. Tijdens de reis zie je op diverse manieren deze uitgangspunten terug.

  • Je bezoekt kleuterscholen en/of kindcentra.
  • Je krijgt een lezing over de achtergronden van de benadering, doet kennis en voorbeelden op tijdens een rondleiding in het Internationaal Centrum Loris Malaguzzi en ervaart de werkwijze in één van haar ateliers waar je zelf aan de slag gaat.
  • Je gaat ervaren wat creatieve expressie met jou doet.
  • Je krijgt inhoudelijke begeleiding, stelt gezamenlijk diverse doelen op en maakt de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk.
  • En natuurlijk leer je de echte Italiaanse keuken kennen en kun je proeven aan de Italiaanse kunst en cultuur.

Kortom, de ultieme manier om buiten de eigen landsgrenzen in aanraking te komen met interessante praktijkvoorbeelden, te leren van deskundigen én van je reisgenoten. De reis is zowel interessant voor wie al met de principes werkt of wil werken, als voor iedereen die er door geïnspireerd wil raken en er elementen van mee naar huis wil nemen.

Neem voor meer informatie contact op met Rianne Bonk via events@derolfgroep.nl of bel 088 410 10 50.

 Activiteiten
Dag 1- Vliegreis naar Bologna met transfer naar Reggio Emilia.
- Kennismaking en introductie met onderwijsadviseur
- Lezing over de achtergronden van de Reggio Emiliabenadering
- Aperitivo Italiano, een eerste kennismaking met de Italiaanse cultuur
Dag 2- Workshop '99 andere talen' door onderwijsadviseur
- Bezoek aan een kleuterschool of kinderdagverblijf
- Bezoek aan diverse tentoonstellingen en ateliers van het Internationale Centrum Loris Malaguzzi o.b.v. een atelierista (leerkracht met artistieke achtergrond)
- Creatieve workshop kunstatelier
- de Rolf groep diner
Dag 3- Bezoek aan een kleuterschool of kinderdagverblijf
- Interactieve experience in een van de ateliers van het Internationale Centrum
- Workshop door onze onderwijsadviseur om de vertaalslag naar jouw onderwijspraktijk te maken
Dag 4- Transfer naar Bologna
- Bezoek kindcentrum
- Facultatief: culturele activiteit/museum bezoek
- Vliegreis naar Nederland

Reisbeschrijving

Dag 1

We ontmoeten elkaar ‘s ochtends op Schiphol. Na een korte tijd voor onderlinge begroeting gaan we samen door de douane en vliegen we even later naar Bologna. De vlucht duurt een uur en drie kwartier. Vanaf het vliegveld reizen we met een eigen bus in ruim een uur door naar ons hotel in Reggio Emilia. Eenmaal daar installeren we ons op onze hotelkamer, waarna we een lezing krijgen over de achtergronden en de uitwerking van de Reggio-pedagogiek. Vervolgens lopen we het centrum in waar we kennismaken met een smakelijk Italiaans fenomeen: de ‘aperitivo’.

Dag 2

Na ons ontbijtbuffet neemt de onderwijsadviseur van de Rolf groep ons verder mee in wat er werkt in de Reggio Emiliabenadering en wat we ervan kunnen leren. Vervolgens bezoeken we een kleuterschool en/of kinderdagverblijf (afhankelijk van de samenstelling van de groep) en gaan we ervaren hoe de benadering in de praktijk werkt! We bekijken de ruimte, inrichting en de materialen, zien kinderen in actie en er is ruimte om vragen te stellen aan de aanwezige pedagogen. Ook bezoeken we het Internationale Centrum Loris Malaguzzi, hét informatiecentrum op gebied van de Reggio Emiliabenadering. We krijgen een rondleiding door een atelierista (een leerkracht met artistieke achtergrond) langs de tentoonstellingen met voorbeelden van de uitwerkingen van de benadering en ateliers die met regelmaat gebruikt worden door groepen kinderen. Vervolgens gaan we er even helemaal tussenuit om in een kunstatelier zelf met de handen in de klei te gaan en zo te ervaren wat creativiteit met ons doet! ‘s Avonds worden we door de Rolf groep getrakteerd op een diner en is er volop ruimte voor uitwisseling van de eerste indrukken.

Dag 3

Ook vandaag bezoeken we een kinderdagverblijf en/of kleuterschool om ideeën op te doen met betrekking tot de inrichting en het materiaalgebruik en om in de praktijk te zien hoe de benadering werkt en hoe kinderen erop reageren. Vervolgens gaan we in een atelier van het Internationale Centrum Loris Malaguzzi aan de slag met een verrassende workshop met een focus op het opzetten van leercontexten. Hierna neemt onze onderwijsadviseur ons mee in het maken van een vertaalslag van de indrukken die we hebben opgedaan naar onze eigen onderwijspraktijk.

Dag 4

We checken uit bij ons hotel en worden met de bus naar Bologna vervoerd. Hier bezoeken we een kindcentrum waar met veel passie kinderen van 0 tot 6 jaar worden opgevangen volgens de Reggio Emiliabenadering. Op de piazza krijgen we een introductie en maken we een gemeenschappelijk moment mee van de kinderen. In twee groepen krijgen we beurtelings de jongere en de oudere kinderen in actie te zien, waarna er alle ruimte is voor het bespreken van de indrukken en het stellen van vragen. Optioneel bieden we ruimte om vervolgens MAMbo te bezoeken, een museum voor moderne kunst waar ook een vaste expositie te vinden is van de kunstenaar Morandi, die een bijzondere link heeft met Reggio Emilia. Na een laatste kans op een échte cappuccino of een heerlijk ijsje vertrekken we naar het vliegveld om met een rugzak vol indrukken terug te vliegen naar Nederland.

Hotel

Voor wie?
Groepsleiding, leerkrachten, bestuurders en directieleden in de kinderopvang en (de eerste klassen van) het primair onderwijs.

Minimaal aantal deelnemers
Voor deze reis is het minimaal aantal deelnemers 15 deelnemers.

Definitieve programma
Bij de indeling van activiteiten zijn we afhankelijk van beschikbaarheid. De activiteiten zoals hierboven beschreven kunnen hierdoor mogelijk plaatsvinden op andere dagen. Uiterlijk twee weken voor de tijd krijg je het definitieve programma toegestuurd.

Terugkomdag
De Rolf groep organiseert na afloop van een studiereis een terugkomdag om de maximale impact van de reis te garanderen.

Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag van €150.

Reissom
€ 1.695,00. p.p. Bekijk de informatie over subsidiemogelijkheden. Na maandag 24 februari kan een meerprijs worden doorberekend i.v.m. stijgende kosten voor vliegtickets.

Garantie
Deze reis is een pakketreis. De Rolf groep biedt de reisgarantie van STO Garant. In onze reisvoorwaarden vind je meer informatie.

Inclusief

– Vliegreis inclusief handbagage
– Alle vluchttoeslagen
– Overnachtingen 4-sterren hotel, op basis van een tweepersoonskamer
– 3 x uitgebreid ontbijtbuffet
– Programma Internationaal Centrum Loris Malaguzzi
– 3 praktijkbezoeken (kinderopvang/kleuterschool)
– Lezing over de Reggio Emiliabenadering
– 1 x lunch
– 1 x 3-gangen diner, inclusief drankjes
– al het lokale busvervoer volgens programma
– Begeleiding door een onderwijsadviseur voor, tijdens en na de reis
– Entree MAMbo

Exclusief

– Reisverzekering
– Toeslag eenpersoonskamer
– Toeslag ruimbagage
– Overige maaltijden en drankjes
– Facultatieve excursies, entreegelden, fooien
– Persoonlijke uitgaven


Over Reggio Emilia

De charmante stad Reggio Emilia barst van de interessante, veelal middeleeuwse gebouwen. Het overzichtelijke centrum kun je met gemak te voet verkennen en zo shoppen in unieke winkeltjes, je vergapen aan mooie gebouwen en neerstrijken op gezellige terrasjes. Een heerlijke gelato, cappuccino of prosecco is zó gescoord en de typisch Italiaanse kleuren, mooie doorkijkjes en gepassioneerde inwoners maken het helemaal af. Wist je dat in deze stad de basis is gelegd voor de huidige Italiaanse vlag? En dat hier dé Parmigiano Reggiano vandaan komt?