Veiligheid en privacy

De nieuwe privacywetgeving komt eraan

Cyberpesten. Identiteitsfraude. Reputatieschade. Het lekken van privacygevoelige data kan op persoonlijk en zakelijk vlak enorme consequenties hebben. Daarom komt er nieuwe privacywetgeving, die de overheid streng zal handhaven. Kinderopvangorganisaties en scholen zullen zich er goed op moeten voorbereiden.

Privacy is een mensenrecht

In Nederland en in de rest van de EU treedt op 25 mei 2018 de AVG – Algemene Verordening Gegevensbescherming – in werking. Deze vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Privacy is een erkend mensenrecht, dus ook scholen en kinderopvangcentra moeten vanaf die datum ‘AVG-proof’ zijn.

Kijk wat Job Vos van Kennisnet over informatiebeveiliging en privacy vertelt:

Ben jij al AVG-proof?

Een belangrijk verschil met de huidige wet, is dat scholen en kinderopvangcentra de AVG niet alleen moeten naleven, maar ook moeten kunnen aantonen dat zij zich er aan houden. Om AVG-proof te zijn, moet je alles rond Informatiebeveiliging en privacy (IBP):

  • Organiseren, dus beleid maken.
  • Realiseren, dus activiteiten plannen, afspraken maken, documenten uitzetten etc.
  • Communiceren, dus bewustwording creëren bij ouders, leerlingen en medewerkers.
  • Evalueren en bijsturen, want IBP is een doorgaand proces dat continu aandacht nodig heeft.

Wij helpen je verder

Er komt veel af op scholen, en de tijd dringt. Samen met OinO-Advies organiseren wij workshops, consultancy en e-learning om IBP in de hoofden én op de harde schijven van schoolbesturen, directies, pedagogisch medewerkers en leerkrachten te krijgen. Van het melden van datalekken tot beveiligd printen en het plaatsen van klassenfoto’s op Facebook: alles komt aan bod.

Convenant digitale leermiddelen en privacy

Samen met ketenpartners, waaronder de PO-Raad, hebben wij het Convenant digitale leermiddelen en privacy opgesteld. Naast een beschrijving van de ‘datalekken procedure’, zijn hierin alle afspraken over de bescherming van persoonsgegevens vastgelegd. Van de eigenschappen van het digitale product tot de wijze waarop de veiligheid van persoonsgegevens wordt gewaarborgd.

 

We willen jou de beste gebruikerservaring geven op onze website en webshop. Daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website beter te laten werken. Hiermee kunnen wij en - met de Rolf groep samenwerkende partijen - jouw internetgedrag volgen en advertenties relevant maken. Als je verder gaat op onze website dan ga je hiermee akkoord. Meer informatie is te lezen bij Privacy en Cookies.