Rolf ontwikkelingsmaterialen

Heerlijk spelen... en meteen leren!

Al meer dan een eeuw maken wij onze eigen ontwikkelingsmaterialen, onder de naam Rolf. Wie kent niet, of heeft nog nooit gespeeld met onze spellen en puzzels – gezeten op ons meubilair – of zich vermaakt met ons buitenmateriaal? Onze houten Rolfkisten, voor kinderen tussen 2,5 en 6 jaar, zie je terug op vrijwel alle scholen. Ondanks, of liever dankzij, zijn leeftijd is Rolf nu vitaler dan ooit.

Direct contact

Klantenservice

Wij brengen je in contact met een adviseur

Wij stellen aan je voor…

In de lange traditie van Rolfmaterialen is er eens in de zoveel jaar een natuurlijk moment waarop dingen samenkomen. Onderwijsvisie. Inspiratie. Technologische ontwikkelingen. Vraag vanuit de markt. Zo’n moment beleven we nu.

…vier gloednieuwe Rolf-materiaallijnen

Vier nieuwe Rolf-materiaallijnen zien het levenslicht. Lijnen waarin we het beste behouden en uitbouwen, waarin we nieuwe (onderwijs-)ontwikkelingen in hun kracht zetten en waarbij we meer keuzemogelijkheden introduceren – mét de vertrouwde Rolfkwaliteit en (uiteraard) geheel in lijn met de geldende wet- en regelgeving.

Rolf: fris nieuw en scherp beproefd

De nieuwe Rolf-materiaallijnen staan voor de bekende Rolfkwaliteit en hebben een frisse eigentijdse uitstraling gekregen. Alle nieuwe spellen dragen de verfijning van jarenlange doorontwikkeling met zich mee.

De Rolf-materiaallijnen zijn weliswaar beschikbaar in vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Duits) en je vindt ze in vele landen… toch zijn ze écht Nederlands: we ontwikkelen en produceren ze in eigen land! In een tijd waarin producten van over de hele wereld naar ons toe komen, iets om te koesteren.

100% spelend leren

Communicatieve ontwikkeling, denkontwikkeling, sociaal-emotionele stabiliteit, motoriek en fysieke ontwikkeling zijn bij kinderen het resultaat van spelend leren. De Rolf-materiaallijnen zijn daarom ontwikkeld met spelend leren als belangrijkste uitgangspunt, met educatieve waarde in elk spel.

Zo herken je Rolf!

Op de verpakking staat:
> een ‘Made in Holland’-label
> een korte, duidelijke naam
> het hoofdontwikkelingsdoel en eventuele subdoelen
> het Rolflogo, Lotje, en de naam van de lijn (Basics, Essentials, Originals, Connect)
> een duidelijk, herkenbaar productbeeld
> de leeftijdsrange waarvoor het spel is ontwikkeld

Rolf: 4 nieuwe materiaallijnen

Onze ontwikkelaars zorgen ervoor dat ze weten hoe de Rolfspellen presteren op scholen en welke wensen leerkrachten hebben voor verbeteringen. Met de vier nieuwe Rolf-materiaallijnen komen we hieraan tegemoet. Alle lijnen zijn continu in ontwikkeling en er komen dus meer spellen bij!

In de Rolf-materiaallijnen zul je nieuwe spellen aantreffen, zoals Lollypop en Coderen met stippen en stappen. In een ‘codeerlijn’ gaan we bouwen aan computational thinking, een belangrijke 21e-eeuwse vaardigheid. We introduceren Rolf Connect: een verzameling van onderwijsmiddelen waarmee we een brug slaan tussen fysiek en digitaal leren.

1. Rolf Basics

Je wilt werken aan één specifiek leerdoel, ervaren hoe een spel werkt en inschatten of het bij je past.

> keuze uit 20 spellen binnen 4 ontwikkelingsgebieden
> beschikbaar in een kartonnen doos voor minder gewicht
> de uitvoering van het spel is in kwalitatief hoogwaardig karton
> inclusief handleiding
> voor 1 of 2 kinderen

Met Rolf Basics kies je een mooie basisset, in de laagste prijsrange.

2. Rolf Essentials

Je wilt een stapje verder dan de Rolf Basics-lijn. Je wilt leerlingen laten werken aan een uitgebreid ontwikkelingsdoel dat breder inzetbaar is.

> biedt meer spellen dan Rolf Basics, op dit moment keuze uit 25 spellen binnen 6 ontwikkelingsgebieden
> een lichtgewicht verpakking in 2 formaten
> de spelmaterialen zijn uitgevoerd in duurzaam kunststof
> inclusief handleiding
> voor 2–4 kinderen

Met Rolf Essentials kies je een uitgebreide set, in de midden-prijsrange.

3. Rolf Originals

Je wilt alles wat je nodig hebt om te spelen en leren in de klas in één doos. Je wilt je leerlingen bij voorkeur in groepsverband laten werken aan meerdere leerdoelen.

> biedt meer spellen dan Rolf Essentials, op dit moment keuze uit 70 spellen binnen 6 ontwikkelingsgebieden
> een stoere, stevige, houten kist, met deksel
> de spelmaterialen en -onderdelen zijn uitgevoerd in hout en duurzaam kunststof
> inclusief handleiding met tips en diverse andere speltoepassingen
> voor 2–6 kinderen

Met Rolf Originals kies je een excellente set, in de hoogste prijsrange. Deze materiaallijn bestaat uit de prachtige houten Rolfkisten die bekend staan om hun duurzaamheid.

4. Rolf Connect

Je wilt je leerlingen laten werken aan hun 21e-eeuwse vaardigheden door een combinatie van digitaal en fysiek leren aan te bieden – rondom bijvoorbeeld rekenen en coderen.

Rolf Connect weet op een intuïtieve manier een brug te slaan tussen fysiek en digitaal leren. Het is deze combinatie die de Rolf Connectlijn onderscheidt van het pure werken op bijvoorbeeld een iPad. De combinatie fysiek-digitaal activeert de hersenen op een manier die helpt om effectief te leren. Leren door te beleven is een tweede manier om het leerproces een impuls te geven – Rolf Connect is daar bij uitstek een voorbeeld van, met de Groeipuzzel, het Barcodespel, het rekenspel en het codeerspel!

Zes uitgangspunten voor elk spel

De kennis, ervaringen en wensen van leerkrachten – en onderwijskundige expertise en theorie komen perfect samen in een zestal ontwerpuitgangspunten:

Leer ik hier écht van?

Rolf ontwerpt en ontwikkeld vanuit helder gedefinieerde leerdoelen. ‘Wat moet het spel opleveren?’ is de vraag die ons helpt om het speelveld af te bakenen.

Is dit écht leuk om te doen?

Rolf maakt leermiddelen voor en met plezier. We willen kinderen in de verleiding brengen om lekker te spelen, waarbij plezier maken op één staat.

Kun je hier écht makkelijk mee aan de slag?

De materiaalkeuze, een herkenbare vormgeving en kraakheldere uitleg zorgen ervoor dat zowel de leerkracht als de leerling meteen begrijpen hoe het middel werkt.

Is dit écht origineel?

Niet alleen de inhoudelijke kant van de middelen, maar ook de verpakkingen, het kleurgebruik, de typografie en de stijl zijn herkenbaar en aantoonbaar anders dan de producten van andere aanbieders.

Is hier écht sprake van goede samenhang...

…en onderlinge versterking van de elementen in een spel? – Elk Rolfspel moet ‘het’ hebben… die slimme leercurve, dat grappige detail of die verfrissende twist.

Kan dit écht lang mee en is het van bewezen topkwaliteit?

Dat er is nagedacht over duurzaamheid zul je merken op het moment dat je je product uit de verpakking haalt!

STEAM inspiratiemiddag
woensdag 6 november, 2 tot 6
Voor iedereen werkzaam in de kinderopvang en onderbouw.

Aanmelden

NIEUW: Rolf Connect –
Getalbegrip & Rekenen en Coderen

Getalbegrip & Rekenen en Coderen zijn verbonden aan de Rolf Connect HUB, een intelligent apparaat dat interactie mogelijk maakt tussen de leerling en digitale apps. De HUB opent een nieuwe wereld van interactieve spellen, zoals bijvoorbeeld het rekenspel Getalbegrip & Rekenen en het codeerspel.

 

 

Rolf Connect HUB is platformonafhankelijk. Dat betekent dat de HUB werkt in combinatie met iOS (de besturingssoftware van de iPhone en de iPad), met Android (de besturingssoftware van mobiele telefoons van de andere merken) en met Chromebooks. Binnenkort komt ook de koppeling met Windows-apparaten en Apple laptops en pc’s beschikbaar.

Bij de spellen Getalbegrip & Rekenen en Coderen staat belevend en gamend leren centraal: ze verpakken leren rekenen en coderen in een beleving, die niet alleen leerzaam maar ook nog eens erg leuk is. Rolf Connect slaagt erin om de aspecten van gamen, die kinderen helpen om te leren, te benutten.

Het rekenspel stimuleert samenwerken en geeft getalbegrip dus een extra dimensie. Het codeerspel stimuleert de 21e-eeuwse vaardigheid computational thinking, waardoor kinderen vroeg vertrouwd raken met een manier van denken die ze beslist van pas gaat komen in hun leven in een digitale wereld.

Meer Rolf Connect >

De Groeipuzzel en het Barcodespel zijn voorbeelden van Rolf Connect-materialen waarbij fysieke en digitale leerprikkels elkaar versterken.

Bekijk de groeipuzzels

Rolf: ontwikkelingsgebieden

Met de middelen uit de vier Rolf-materiaallijnen kun je gericht kiezen aan welk(e) ontwikkelingsgebied(en) je je leerlingen wilt laten werken.

 

 Rolf BasicsRolf EssentialsRolf OriginalsRolf Connect
Rekenontwikkeling
Motorische ontwikkeling
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Taalontwikkeling
Wereldoriëntatie
STEAM

Rolf: lesvoorbereiding

De spellen uit de vier Rolf-materiaallijnen zijn ‘easy to use‘: ze zijn zó ontworpen dat je er snel mee aan de gang kunt. Wil je extra inspiratie of houvast? Dan zijn er lesbrieven die aansluiten bij leerdoelen en de lespraktijk – en die leerlijnen versterken.

Een voorbeeld van deze lesbrief is ‘Kraak de code’. Een inkijkje in ‘Kraak de code’ >

Rolf: trainingen

De Rolfmaterialen zijn allemaal tot stand gekomen vanuit een strategie om een leerervaring voort te brengen en daar uitvoerig op getest. We helpen je graag om de middelen in te zetten zoals bedoeld en ze maximaal te laten presteren.

TIP: Plan de implementatietraining tijdens de studiedag.

Implementatietrainingen

Tijdens een training van 3 uur, in jouw school (of samen met een aantal scholen uit jouw stichting), passeren de spellen de revue. Door ze op te delen in vaardigheden, ontwikkelingsgebieden en subgebieden krijg je een beeld van wat je al afdekt en hoe je de spellen zo breed mogelijk kunt inzetten. Vaak kun je méér doen met de spellen dan je in eerste instantie denkt. Zo kun je spellen die bedoeld zijn voor getalbegrip of luistervaardigheid ook inzetten bij respectievelijk tijdsbesef of vertellen.