Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 04 september 2019 Leestijd 4 min.

Slim aan de slag

Zo maak je van de Kinderboekenweek een leesfeest

Nog even en dan is het zover: Kinderboekenweek. Maar liefst 11 dagen staat het thema ‘Reis mee’ centraal, op school en in de boekhandel en bibliotheek. Op woensdag 2 oktober barst dit jaarlijkse leesfeest los.

Een extra werkblad begrijpend lezen - NEE

Alhoewel, is dit leesfeest wel echt een feest? ‘Tijdens mijn trainingen technisch en begrijpend lezen op scholen, merk ik dat leerkrachten het lastig vinden om kinderen te motiveren wat meer te lezen’ vertelt Danielle Diele, onderwijsadviseur bij de Rolf groep. ‘Om van de Kinderboekenweek weer een echt feest te maken, heb ik onderstaande tips verzameld. Hang de slingers maar vast op!’

 • Tip 1: Versier je klas met een leesslinger
  Zie je het al voor je: een kleurrijke slinger in de klas met allemaal boektitels en recensies? Laat kinderen na het lezen van een boek een vlaggetje voor een leesslinger kleuren en invullen.
 • Tip 2: Maak kinderen nieuwsgierig
  Geef boeken een prominente plek in de klas. Zet een boek op bijvoorbeeld een schildersezel en hang er een kaart boven. Op de kaart staat: Binnenkort in de boekenkast!
 • Tip 3: Regel ‘blind dates’
  Pak een aantal boeken in met cadeaupapier. Op het cadeaupapier beschrijf je in een paar woorden of korte zinnen een aantal onderwerpen uit het boek. Bijvoorbeeld: toekomst, dieren, planeet wordt overgenomen, spannend enz. Kinderen hebben op deze manier een “blind date” met een boek. Dat is spannend!
 • Tip 4: Bibliotheek van de klas
  Laat kinderen hun favoriete boek van huis meenemen. Richt een plek in de klas in en creëer hier een “bibliotheek van de klas”. Elk kind mag hier 1 of meerdere boeken in zetten. Andere kinderen mogen deze boeken lenen. Nog leuker is het als kinderen om de beurt achter de balie mogen om de boeken uit te lenen en kinderen te adviseren.
 • Tip 5: Mandjeslezen
  Stel mandjes of bakken samen met verschillende soorten teksten: strips, gedichten, krantenartikelen, recepten, handleidingen, etc. Laat kinderen zelfstandig lezen en aan het eind van de week hun favoriete tekst aan elkaar voorlezen. Wissel de inhoud van de mandjes elke week en laat de kinderen ook zelf teksten verzamelen en toevoegen.
 • Tip 6: Geef elk kind een leesmeter
  Laat de kinderen een portret van zichzelf knutselen. Ga naar de Ikea (of een bouwmarkt) en haal voor ieder kind een meetlintje, deze komt door het potret heen als tong. Na elk gelezen boek mogen ze een centimeter van het meetlint inkleuren. Zo wordt de tong steeds langer!

Kijk op ons speciale Pinterest bord om deze ideeën, en nog veel meer inspiratie op te doen om er een echt leesfeest van te maken!

Danielle Diele

Danielle Diele

Teamleider Leerkracht & Resultaat

Danielle Diele prikkelt op de korte termijn en inspireert op de lange termijn. Elk kind verdient volgens haar het beste onderwijs. Ze deelt haar knowhow met leerkrachten die zich willen blijven verbeteren. En begeleidt besturen en directie op beleidsniveau. Vooral op de gebieden rekenen, lezen, taal en wereldoriëntatie is zij expert. Met een specialisatie in remedial teaching en het TOP-dossier deelt ze haar kennis en ervaring over hoogbegaafdheid, gedragsproblemen en kindgesprekken. Ze ziet kansen werkt als verbinder samen met jou aan een sterker onderwijs.